Tramp: Severna Koreja mora da uništi svoj nuklearni arsenal

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2018, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Severna Koreja mora da uništi svoj nuklearni arsenal

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je večeras Severnu Koreju da uništi svoj nuklearni arsenal i ponovio da se zalaže za denuklearizaciju pre samita s liderom Kim Džong Unom.

"To jednostavno znači da treba da unište atomske bombe. Veoma prosto", rekao je Tramp na konferenciji za novinare s francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji se nalazi u zvaničnoj poseti Vašingtonu.

Tramp je rekao da očekuje veoma pozitivan sastanak s Kimom, mada se još ne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << znaju tačan datum ni mesto sastanka.

Tramp je ranije danas rekao da Severna Koreja želi da samit bude održan što je pre moguće i dodao da bi dogovor s Pjongjangom bio dobar i za SAD i za ceo svet.

Lider Severne Koreje izjavio je prošle nedelje da odustaje od nuklearnih i balističkih proba ali nije naveo šta će uraditi s nuklearnim arsenalom.

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i budući šef diplomatije Majk Pompeo imao je krajem marta tajni sastanak s liderom Severne Koreje Kim Džng Unom u Pjongjangu u okviru priprema samita Trampa i Kima.

Tramp pohvalio otvorenost duha lidera Severne Koreje

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je danas otvorenost duha lidera Severne Koreje Kim Džong Una s kojim treba uskoro da se sastane, ocenjujući da je veoma otvoren i da se ponaša s poštovanjem, javila je agencija Frans pres.

Uveravajući da Severna Koreja želi da samit bude održan što je pre moguće, Tramp je rekao da bi dogovor s Pjongjangom bio dobar i za SAD i za ceo svet.

"Mislim da je zaista veoma otvoren i da se ponaša s poštovanjem prema onom što vidimo", rekao je Tramp koji nije spominjao datum i mesto sastanka s Kimom.

Lider Severne Koreje izjavio je prošle nedelje da odustaje od nuklearnih i balističkih proba ali nije naveo šta će uraditi s nuklearnim arsenalom.

Tramp i Kim su pre nekoliko meseci razmenjivali veoma oštre reči zbog nuklearnih proba Pjongjanga, i dve zemlje su bile na ivici rata.

Tramp priredio Makronu zvaničan doček u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp priredio je danas u Beloj kući zvaničnu dobrodošlicu francuskom predsednku Emanuelu Makronu.Uz veliku pompu Tramp i prva dama Melanija dočekali su Makrona i njegovu suprugu Brižit na crvenom tepihu u južnoj bašti Bele kuće.

U svečanom dočeku, koji uključuje i pregled trupa, učestvuje gotovo 500 američkih vojnika iz svih pet rodova vojske.

Potpredsednik SAD Majk Pens i nekoliko članova Trampovog kabineta, poslanici i porodice vojnika takođe su prisutni danas. Među prisutnim su i đaci Maja Angelu francuske škoke u Templ Hilsu u Merilendu.

Dvojica vođa će pre podne provesti na zvaničnim sastancima i zatim će imati zajedničku konferenciji za štampu. Večeras će Tramp svojim francuskim gostima prirediti prvu državnu večeru od kada je došao na dužnost.

Na večeri se očekuje oko 150 zvanica ;a na meniju je jagnjetina i tart od nektarina, dok će takođe biti priređena i predstava Nacionalne opere iz Vašingtona.

Ovo je drugi dan boravka Makrona u Vašingtonu.

Sinoć je bilo opuštenije, kada su gosti helikopterom obišli znamenitosti Vašingtona i otišli do doma Džordža Vašingtna na reci Potomak na večeru.

Tramp i Makron se ne slažu o nekim ključnim pitanjima, a jedno od najvažnijih je multinacionalni iranski nuklearni sporazum, koji Tramp želi da napusti, navodi agencija AP.

Tramp izjavio da je iranski nuklearni sporazum katastrofalan

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas u prisustvu francuskog kolege Emanuela Makrona iranski nuklearni sporazum smatrajući da je katastrofalan i zapretio je Iranu da će snositi posledice ako nastavi svoj nuklearni program, javila je agencija Frans pres.

"Ljudi znaju moj stav o iranskom sporazumu. Taj sporazum je užasan. Nije nikada trebalo da bude postignut", rekao je Tramp na početku sastanka s Makronom u Beloj kući.

Tramp je rekao da će s francuskim kolegom danas o tome razgovarati, dok je Makron pre posete SAD rekao da će pokušati da ubedi Trampa da ne odustane od tog sporazuma postignutog u julu 2015. godine između šest velikih sila i Irana.

Makron je rekao da će pored Irana s Trampom razgovarati o Siriji i bezbednosnoj situaciji u tom regionu.

"Naš zajednički cilj je izbeći eskalaciju sukoba i širenje nuklearnog programa u regionu. Pitanje je koji je najbolji put za to", rekao je Makron koji je pre dolaska u Vašington rekao da ne postoji "plan B" u sprečavanju Irana da proizvode atomsku bombu.

Iranski nuklearni program je jedna od tema o kojoj se predsednici SAD i Francuske ne slažu. Tramp želi da izađe iz tog sporazuma, a odluku o tome treba da donese do 12. maja.

Od tog eventualnog izlaska strahuju ostale zemlje potpisnice sporazuma - Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Rusija i Kina, jer je tim dogovorom Iran odustao od svog nuklearnog programa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tramp rukom skidao perut s Makronovog sakoa pre fotografisanja

Izvor: Beta, 24.Apr.2018

Američki predsednik Donald Tramp danas je učnio još jedan gest simpatije prema francuskom kolegi Emanuelu Makronu kome je rukom skidao trunke i perut sa sakoa pre fotografisanja.Tramp je učinio taj iznenadni gest pre serije fotografisanja ispred Ovalne sobe u Beloj kući, a agencija Frans prenosi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.