Tramp pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma

Izvor: VOA, 21.Maj.2017, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma

Američki predsednik Donald Tramp je danas pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma, rekavši desetinama arapskih i muslimanskih lidera na regionalnom samitu u Rijadu da je u pitanju "sukob izmedju dobra i zla." Tramp je tokom prve posete inostranstvu u svojstvu predsednika, rekao da Sjedinjene Države žele koaliciju zemalja "koje imaju zajednički cilj da iskorene ekstremizam. "Ovo nije sukob različitih vera, različitih sekti ili različitih civilizacija", rekao je Tramp. "Ovo je sukob izmedju varvarskih kriminalaca koji nastoje da unište ljudski život i pristojnih ljudi svih vera koji nastoje da taj život zaštite." Tramp, koji radi na tome da zabrani ulaz u Sjedinjene Države gradjanima iz šest pretežno muslimanskih zemalja, nije upotrebio spornu frazu "radikalni islamski terorizam", kao što je često činio u govorima održanim u Americi. Umesto toga on je apelovao na muslimanske lidere da se iskreno suprostave "krizi islamskog ekstremizma i islamskim terorističkim grupama koje on inspiriše." "Da li ćemo biti indiferentni u svetlu zla?"  pitao je Tramp. Američki predsednik je naglasio da borba protiv terorizma "znači biti ujedinjen protiv ubistva nevinih muslimana, gušenja žena, progonstva Jevreja i ubistva Hrišćana. Verski lideri moraju apsolutno jasno da stave do znanja:Varvarsko ponašanje vam neće pružti slavu - zlo vam neće doneti dostojanstvo." Tramp je takodje ukazao: "Amerika je suverena zemlja i naš prvi prioritet je bezbednost naših gradjana. Nismo ovde da vam držimo lekcije kako da živite, šta da radite, ko da budete i kome da se molite. Ovde smo da ponudimo partnerstvo zasnovano na zajedničkim interesima i vrednostima- i nastojimo da ostvarimo bolju budućost za sve nas." "Ako smo ujedinjeni ne možemo biti neuspešni." naglasio je američki predsednik. Tramp je u ovom govoru izdvojio Iran, optuživši Teheran da doprinosi nestabilnosti u regionu. "Od Libana, preko Iraka do Jemena, Iran finansira, naoružava i obučava teroriste, paravojne snage i druge ekstremističke grupe koje šire uništenje i haos širom regiona.", zaključio je Tramp.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Borba između dobra i zla, ne između Zapada i islama

Izvor: B92, 21.Maj.2017

Rijad -- Američki predsednik Donald Tramp poručio je da SAD žele "koaliciju zemalja" na Bliskom istoku s ciljem iskorenjivanja ekstremizma...Tram je na samitu sa predstavnicima 55 arapskih i islamskih zemalja u Rijadu naglasio da te zemlje moraju da ulože napore u tom cilju...Američki predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.