Tramp potpisao najveći vojni budžet u istoriji zemlje u kojem se konstatuje postojanje „ruske agresije“

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp potpisao najveći vojni budžet u istoriji zemlje u kojem se konstatuje postojanje „ruske agresije“


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je potpisao je vojni budžet zemlje za 2019. fiskalnu godinu. Za potrebe vojske biće izdvojeno oko 716 milijardi dolara, što je za 20 milijardi više nego u 2018. godini.

Ovaj budžet će biti najveći u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, potpisan u svečanoj atmosferi u vojnoj bazi Fort-Dram u državi Nju Jork.

U dokumentu je pomenuta i Rusija. Potvrđen je nastavak politike nepriznavanja Krima delom ruske teritorije i u vezi s tim ograničenjima se nastavlja vojna saradnja sa Rusijom.


Budžet konstatuje postojanje pretnje u Evropi zbog „ruske agresije“, za čije obuzdavanje je potrebno preduzeti vojne mere zajedno sa saveznicima iz NATO-a. U sklopu „Evropske inicijative za obuzdavanje“ predviđa se potrošnja 6,3 milijardi dolara, koja će uticati na povećanje vojnog prisustva SAD na granici sa Rusijom.


Dokument zahteva od predsednika da predstavi izveštaj da li je administracija na pregovorima sa Rusijom pokretala pitanje o njenom novom naoružanju i da li je Rusija spremna da ih uzima u obzir prilikom realizacije sporazuma START-3. U budžetu se pominje interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“, krstareća raketa sa nuklearnim motorom „H-101“, podvodni bespilotni aparat „Status 6“, hiperzvučna raketa dalekog dometa „Avangard“. 


Zakon će takođe dozvoliti Trampu da ukine sankcije državama koje su kupile rusko oružje, a sada žele da se opreme američkim oružjem. 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Vojna parada,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.