Tramp ocenio da je postignut napredak na Bliskom istoku

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp ocenio da je postignut napredak na Bliskom istoku

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je "puno napretka postignuto na Bliskom istoku" u poslednjim nedeljama, aludirajući na rad svoje adminstracije na bliskoistočnom mirovnom planu.

On je to rekao na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Beloj kući u nastojanju da se taj plan privede kraju.

Tramp je dodao da je napredak "počeo okončanjem sporazuma s Iranom" iz koga su se SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << povukle u maju, prenose izraelski mediji.

Američki predsednik nije obelodanio detalje, a očekuje se da se plan predstavi u narednim nedeljama.

Palestinci su optužili Trampovu administraciju da je jednostrana i da u potpunosti podržava stavove Izraela.

Oni su prekinuli kontakte sa SAD otkako je Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao izraelski glavni grad, iako Palestinci u istočnom delu Jerusalima planiraju sedište svoje buduće države.

Tramp i prva dama SAD Melanija su danas popodne pozdravili jordanskog monarha i njegovu suprugu kraljicu Raniju.

Bela kuća je najavila da će lideri zemalja saveznica diskutovati o "terorizmu, pretnji Irana i krizi u Siriji i raditi na trajnom miru između Izraelaca i Palestinaca," preneo je AP.

Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner sastao se prošle nedelje s kraljem Abdulahom u okviru posete Bliskom istoku da pripremi teren za dugo očekivani izraelsko palestinski mirovni plan.

Abdulah se takođe sastao u jordanskoj prestonici Amanu s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da razgovara o istoj temi.

Jordanski kralj je apelovao na Trampovu administraciju više od jedne godine da podrži rešenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine.

Međutim, do sada SAD nisu podržale taj stav i još nije jasno da li će palestinska nezavisnost biti deo Trampovog plana.

On je ranije izjavio da će podržati takvo rešenje ako ga podrže obe strane.

Kralj Abdulah je Trampovim izaslanicima Kušneru i Džejsonu Grinblatu rekao da je to jedini način da se postigne mir u regionu.

Kušner je kasnije u intervjuu za palestinski list Al Kuds kazao da su tu poziciju ponovili svi arapski lideri s kojima su se on i Grinblat sastali prošle nedelje.

Oni su osim Jordana posetili Saudijsku Arabiju, Egipat, Katar i Izrael.

Abdulah je u Vašingtonu od petka i sastao se i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom i ministrom finansija Stivom Mnučinom.

Pored mirovnog procesa, njegova poseta je takođe usresređena na ekonomsku i političku situaciju u Jordanu koja se stabilizovala nakon nedavnog velikog talasa demonstracija.

Trampov mirovni plan predstavlja novi izazov za Jordan u kome je većina stanovništva palestinskog porekla.

Tramp pogrdno komentarisao restoran koji je izbacio portparolku Bele kuće

Predsednik SAD Donald Tramp na pogrdan način je danas komentarisao restoran u gradu Leksington, u američkoj državi Virdžinija, koji je odbio da usluži portparolku Bele kuće Saru Hakabi Sanders.

"Restoran 'Red hen' treba da se usredsedi na čišćenje svojih prljavih nadstrešnica, vrata i prozora (kojima je jako potrebno farbanje), a ne na odbijanje da usluže finu osobu poput Sare Hakabi Sanders", naveo je Tramp na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Dodao je: "Uvek sam imao pravilo, ako je restoran prljav spolja, prljava je njegova unutrašnjost".

Sara Hakabi Sanders je prethodno tokom vikenda navela na Tviteru da je od nje zatraženo da napusti restoran u petak uveče jer radi za Donalda Trampa, nakon čega je, kako je rekla, "ljubazno otišla".

Suvlasnica restorana Stefani Vilkinson nastojala je da za list Vašington post pojasni razloge, ukazujući, pored ostalog, na zabrinutost pojedinih zaposlenih osoba koje su gej, a znaju da je Sandersova stala u odbranu Trampove namere da zabrani transrodnim osobama da služe vojsku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.