Izvor: RTS, 24.Sep.2020, 08:36

Tramp odbio da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsedničkim izborima

Američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije u Beloj kući odbio je da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsedničkim izborima u novembru.
Na pitanje novinara da li će pristati na mirnu tranziciju vlasti, jedno od osnovnih načela američke demokratije, Tramp odgovara : "Pa, moraćemo da vidimo šta će se desiti", prenosi Si-En-En.

Naveo je i da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sud, ponovo izražavajući sumnju u regularnost glasanja putem pošte.
On smatra da je zato važno da u Vrhovnom sudu bude devet sudija.
"Ova obmana koju izvode demokrate je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD i mislim da nije dobro da imamo situaciju u kojoj može da se dogodi ishod 4-4", rekao je Tramp.
Tramp je na Tviteru objavio da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje na mesto sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.
Kanidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021.
Republikanci, međutim, žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu, ojačaju i konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je pre smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.