Tramp obećao istorijsko povećanje rashoda za odbranu

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp obećao istorijsko povećanje rashoda za odbranu

Predsednik SAD Donald Tramp je, stojeći na palubi novog nosača aviona "Džerald R. Ford", obećao da će povećati rashode za odbranu. Nadam se da njenu snagu nećemo morati da upotrebimo, ali ako budemo morali, oni drugi (neprijatelji) će biti u velikoj, velikoj nevolji, poručio je Tramp.
U maslinastozelenoj vojnoj jakni i s plavom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kapom, Tramp je obećao "jedno od najvećih" povećanja rashoda za odbranu u istoriji.

"Nadam se da njenu snagu (odbrane) nećemo morati da upotrebimo, ali ako budemo morali, oni drugi (neprijatelji) će biti u velikoj, velikoj nevolji", rekao je Tramp.
Tramp je govorio na brodu "Džerald R. Ford", koji je koštao 12,9 milijardi dolara, a trebalo bi da uđe u službu ove godine, posle prekoračenja cene i kašnjenja.
Predsednik je pohvalio svoj plan rashoda, rekavši da će obezbediti "najbolju opremu na svetu" i dati vojsci "alat potreban da spreči rat".
Nacrt budžeta objavljen ove nedelje u Beloj kući predviđa dodatne 54 milijarde dolara uz budžetski plan Pentagona, što je povećanje od 10 odsto. SAD već sada troše više od 500 milijardi dolara na odbranu, što je više nego što ukupno troši narednih sedam zemalja sveta s najvećim vojnim rashodima.
Tramp je tokom predizborne kampanje u više navrata obećao da će obnoviti vojsku koju je nazvao "osiromašenom" i da će "u centru akcije biti izgradnja novih brodova".
On je često tvrdio da je vojska SAD isuviše mala za svoje zadatke, i obećao da će povećati aktivan sastav flote Ratne mornarice na 350 brodova. U njenom sastavu je sada 272 broda.
"Džerald R. Ford" se nalazi u Brodogradilištu Njuport Njuz i to je prvi brod nove generacije nosača aviona, sa 2.600 mornara.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Prvi komandant Tramp": Trošićemo novac, a neprijatelji...

Izvor: B92, 03.Mar.2017

Predsednik SAD Donald Tramp je palubi novog nosača aviona obećao da će povećati rashode za odbranu...U maslinasto-zelenoj vojnoj jakni i s plavom kapom, Tramp je obećao "jedno od najvećih" povećanja rashoda za odbranu u istoriji..."Nadam se da njenu snagu (odbrane) nećemo morati da upotrebimo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.