Tramp najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp najavio povlačenje iz "nuklearnog" sporazuma sa Rusijom

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će se ta država povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa jer Rusija navodno krši odredbe tog sporazuma.
"Krše ga već duže vreme. I ne znam zašto predsednik Obama nije sa njima pregovarao ili se povukao iz sporazuma. Okončaćemo sporazum i onda ćemo razvijati oružje, osim ako Rusija i Kina pristanu na novi dogovor", poručio je Tramp.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Rusija negira da krši taj sporazum a Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je američki potez motivisan američkom snom o unipolarnom svetu, sa samo jednom supersilom, javila je agencija RIA Novosti.
Član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Ruske Federacije Franc Klincevič izjavio je da SAD ne poseduju ni jedan dokaz da Rusija krši sporazum i da Vašington traži načine da uvuče Rusiju u trku u naoružanju.
Prema njegovim rečima, taj potez SAD nije neočekivan.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u oktobru 2017. rekao da bi bilo kakvo povlačenje Vašingtona dovelo do recipročnog odgovora Moskve.
Pre četiri godine Barak Obama je optužio Moskvu da krši taj sporazum pošto je testirala krstareće projektile lansirane sa zemlje, ali pod pritiskom evropskih lidera nije se povukao 
Sporazum između SAD i SSSR-a potpisali su u decembru 1987. godine u Vašingtonu Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Sporazum se tiče eliminacije svih nuklearnih i konvencionalnih raketa, kao i uređaja za lansiranje dometa od 500 do 1.000 kilometara (kratak domet) i od 1.000 do 5.500 kilometara (srednji domet).
Odmah posle toga Amerika je bila zabrinuta zbog postavljanja sistema sovjetskih raketa SS-20 pa je usledilo raspoređivanje američkih raketa "peršing" i krstarećih projektila u Evropi.  
Poslednji put kada se Amerika povukla iz nekog sporazuma o naoružanju bilo je 2002. godine - učinio je to Džordž Buš napustivši Sporazum o antibalističkim projektilima. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Amerika će se povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom"

Izvor: B92, 20.Okt.2018

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je na mitingu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora zakazanih 6. novembra u SAD, rekao da je Rusija prekršila taj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.