Tramp najavio potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp najavio potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima

Američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće uskoro potpisivanju mirovnog sporazuma sa avganistanskim talibanima, saopštio je predsednik SAD Donald Tramp.
Ovaj akt označiće i početak povlačenja hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu, preneo je AP.

Tramp je dodao da će ministar odbrane Mark Esper izdati zajedničko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenje sa vladom Avganistana tim povodom.
Američki predsednik nije naveo gde će sporazum biti potpisan, ali ranije je javljeno da će to biti u katarskoj prestonici Dohi.
Rojters javlja da je 31 član talibanske delegacije stigao u Katar radi potpisivanja sporazuma, objavio je jedan visoki talibanski predstavnik.
Potpisivanje sporazuma će uslediti nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja. Prema planu koji će biti potpisan, SAD treba da smanje broj vojnika u Avganistanu sa oko 13.000 na 8.600.
U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina, navodi AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp najavio mirovni sporazum sa talibanima

Izvor: Radio 021, 29.Feb.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće uskoro potpisivanju mirovnog sporazuma sa avganistanskim talibanima, saopštio je predsednik SAD Donald Tramp...Ovaj akt označiće i početak povlačenja hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu...

Nastavak na Radio 021...

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci i NATO se povlače iz Avganistana

Izvor: RTS, 29.Feb.2020

SAD i talibanski pokret potpisali su sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana. Ukoliko talibani ne budu poštovali sporazum sa SAD i ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Kabulom, Amerika će taj sporazum poništiti, izjavio je ministar odbrane...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.