Tramp upozorava da će promeniti mesto održavanja predsedničke konvencije

Izvor: VOA, 25.Maj.2020, 16:22

Tramp upozorava da će promeniti mesto održavanja predsedničke konvencije

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je u ponedeljak da predsednička konvencija Republikanske stranke, zakazana za avgust, možda neće biti održana u Severnoj Karolini ako se na tom skupu budu morale poštovati mere socijalnog distanciranja, koje je ta američka država uvele da bi suzbila širenje koronavirusa. Pandemija je primorala Trampa i verovatnog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena da otkažu političke skupove, a strahuje se i da bi konvencije, na kojima se zvanično biraju predsednički kandidati, mogle da predstavljaju bezbednosni i zdravstveni rizik zbog prisustva velikog broja stranačkih delegata. Tramp je na Tviteru rekao da ako demokratski guverner Severne Karoline Roj Kuper odmah ne odgovori "da li će biti dozvoljeno da mesto održavanja konvencije bude ispunjeno do poslednjeg mesta" da će Republikanska stranka naći drugo mesto za konvenciju, sa svim poslovima i ekonomskim razvojem koje to donosi".  Kabinet guvernera Roja Kupera saopštio je da su "državni zdravstveni zvaničnici u kontaktu sa Republikanskom strankom i da će razmotriti planove dok budu donosili odluke o tome kako će biti održana konvencija u Šarlotu". "Severna Karolina se oslanja na podatke i nauku da bi zaštitila javno zdravlje i bezbednost", navodi se su saopštenju. Tramp je tvitovao o republikanskoj konvenciji dva dana nakon što je u Severnoj Karolini zabeležen najveći dnevni rast broja pozitivnih slučajeva do sada. U toj državi je prošlog petka počela druga faza postepenog otvaranja, u okviru koje su ublažene restrikcije za frizerske salone, berbernice i restorane. Međutim, koncertne hale, bioskopi, teretane i barovi će biti zatvoreni još nekoliko nedelja. Stranačke konvencije su početak poslednje faze kampanje za predsedničke izbore u novembru, a republikanska je zakazana za 24. avgust u Šarlotu. Predsednička konvencija Demokratske stranke odložena je za mesec dana zbog koronavirusa, i biće održana 17. avgusta u Milvokiju, u Viskonsinu. Portparolka demokratske konvencije saopštila je ranije ovog meseca da "su i dalje u stalnoj komunikaciji sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima za javno zdravlje i da će pratiti smernice o tome koliko ljudi može bezbedno da se okupi u Milvokiju u avgustu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp menja mesto održavanja konvencije republikanaca

Izvor: Blic, 26.Maj.2020, 00:30

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će zbog restriktivnih mera prouzrokovanih pandemijom korona virusa promeniti mesto održavanja izborne konvencije svoje Republikanske stranke, koja bi u avgustu trebalo da bude održana u Severnoj Karolini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.