Vučić razgovarao sa Trampovim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić razgovarao sa Trampovim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas ranije popodne telefonom sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, saznaje Tanjug.

Vučić i Grenel razgovarali su telefonom, ali detalji razgovora nisu poznati, niti će biti saopštenja o sadržaju tog razgovora.

U Prištini je u međuvremenu saopšteno da je Grenel razgovarao i sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tači je, kako je objavljeno na njegovom sajtu, rekao da je pozdravio njegovo imenovanje Grenela i povećanu ulogu SAD u tom procesu.

"Vaše imenovanje doprinosi našem uverenju i poverenju u ovaj proces i mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda lične posvećenosti predsednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije", napisao je Tači.

Aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, mandat za mirovne pregovore

Američki medij preneli su vest o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa pregovore Beograda i Prištine, a njegov mandat definišu, pozivajući se na saopštenje Bele kuće, kao mandat za mirovne pregovore.

"Vašington tajms" je objavio da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog izaslanika za, kako navodi, "mirovne pregovore Srbije i Kosova".

Napominje se da će Grenel istovremeno obavljati ambasadorsku funkciju i sa američke strane pomagati da, kako dodaje "Vašington post", Srbija i Kosovo reše tenzije koje već dugo traju.

Američka medijska kuća "Hil", sa sedištem u Vašingtonu, objavila je na svom portalu, pozivajući se na Belu kuću, da je američki predsednik izabrao Grenela za izaslanika Trampove administracije za mirovne pregovore između, kako navodi, srpskih i kosovskih zvaničnika.

Grenel će, dodaje "Hil", predvoditi napore SAD da se pomogne Srbiji i Kosovu da "postignu mirovni sporazum koji bi mogao rezultirati srpskim priznavanjem Kosova".

I Glas Amerike u vesti o imenovanju Grenela navodi da je u pitanju specijalni predsednički izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova.

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, a onda bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije, dodaje Glas Amerike.

Francuski Frans 24, pozivajući se na AFP, objavio je da je američki ambasador u Nemačkoj imenovan u četvrtak za specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore Beograda i Prištine.

"Predsednik Donald Tramp objavio je nameru da imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za mirovne pregovore Srbije i Kosova", navodi se u saopštenju Bele kuće, koje je prenela francuska agencija.

Proroković: Imenovanje Grenela poruka za Nemačku i EU, imenovanje Palmera samo simulacija

Imenovanje Grenela za izaslanika predsednika Trampa nije toliko namenjeno nama, već EU, pošto je Grenel poznat kao čovek koji ima loše odnose sa zvaničnim Berlinom, rekao je za Kosovo onlajn Dušan Proroković, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Proroković precizira da je postavljanje Grenela za izaslanika više upućeno Nemcima, zato što su stavovi Vašingtona i Berlina različiti povodom budućnosti Balkana.

"Grenel nema dobre odnose sa zvaničnim Berlinom, on jeste ambasador Amerike u Nemačkoj, ali njegov dosadašnji rad je izazvao dosta protesta od strane Nemaca, koji ga optužuju da se meša u unutrašnja pitanja", podseća Proroković.

Prema njegovom mišljenju, imenovanje zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bila je samo simulacija.

Na pitanje čija će nadležnost biti veća Grenela ili Palmera, Proroković kaže da je Grenelova pozicija mnogo bolja, budući da je on izaslanik predsednika Amerike i njegov autoritet je veći.

Proroković ističe da mu čitava ta situacija deluje veoma konfuzno i kako navodi, s obzirom da će se pregovori i dalje odvijati u okvirima Evropske unije, pitanje je šta će dalje biti.

"Siguran sam da u Briselu na Đosepa Borelja ne gledaju kao na sjajno rešenje za medijaciju, pošto Španija nije priznala Kosovo, a čini mi se da situacija postaje još konfuznija i da je ovo neki politički signal da će Tramp obratiti pažnju na Kosovo tokom naredne godine", zaključio je Proroković.

Ko je Ričard Grenel?

Ričard Grenel, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike.

Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje.

Kubicki je ocenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "nemačka tolerancija ima granice".

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužim stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners", međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Mali Tramp" ulazi u pregovore Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 04.Okt.2019

Mesecima se u berlinskim diplomatskim krugovima govorkalo da bi čovek od Trampovog ogromnog poverenja mogao da bude poslat da posreduje u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dileme oko toga su nestale kasno sinoć, kada je iz Bele kuće saopšteno da će predsednik Donald...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.