Tramp pozvao bin Salmana nakon napada na naftne objekte

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao bin Salmana nakon napada na naftne objekte

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman primio je danas telefonski poziv predsednika SAD Donalda Trampa zbog napada dronova pobunjenika Huti na saudijske naftne objekte.

Saudijska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je Tramp izrazio spremnost svoje zemlje da podrži sigurnost i stabilnost kraljevstva nakon napada.

U napadu je pogođeno najveće svetsko postrojenje za preradu nafte i još jedno veliko naftno polje, izazvavši ogromne požare na ranjivom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mestu za globalno snabdevanje energijom.

Tramp je rekao da su nedavni napadi na saudijske državne naftne objekte negativno uticali na američku i globalnu ekonomiju.

Prestolonaslednik je uverio Trampa da je Saudijska Arabija "voljna i sposobna da se suoči sa terorističkom agresijom", navodi se u saopštenju ambasade.

Tramp diskutovao sa Netanjahuom o odbrambenom paktu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je razgovarao telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom o mogućem Zajedničkom odbrambenom paktu dve zemlje i izrazio nadu da će se ti razgovori nastaviti posle izbora u Izraelu 17. septembra.

Tramp je na Tviteru objavio  da će se on i Netanjahu sastati krajem ovog meseca u Ujedinjenim nacijama i da bi tada mogli o tome dalje da diskutuju kako bi se, kako je naveo, „dalje učvrstilo veliko savezništvo izmedju naše dve zemlje“.

Izraelski list Harec objavio je početkom septembra da Netanjahu i Tramp razgovaraju o takvom gestu pre izbora u Izraelu kako bi bili povećani izgledi za Netanjahuovu pobedu.

Navodno je razmatrana opcija da Tramp obeća da će SAD braniti jevrejsku državu od svake potencijalne pretnje ili da se objavi zajednička deklaracija da oba lidera teže pomenutom sporazumu  dve zemlje, na osnovu kojeg će se svaka strana obavezati da pomogne drugoj u slučaju vojnog sukoba.

Medjutim, ono što je danas Tramp objavio na Tviteru je samo uopšteno izražavanje namere da se nastavi diskusija o tome, javljaju izraelski mediji i dodaju da bi pregovori o paktu mogli potrajati mesecima.

Dve vojske već blisko saradjuju, dele obaveštajne podatke, izvode zajedničke vežbe, izmedju ostalog.

Pakt bi produbio obaveze svake strane, a možda bi bilo i nekih novih.

Ranije je bilo nezamislivo da se predsednik SAD meša u izraelske izbore, a pre izbora u aprilu Tramp je priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni što je bila seizmička promena u američkoj bliskostičnoj politici.

Dan pre izbora Trampova administracija je iransku islamsku Revolucionarnu gardu proglasila terorističkom što je bila još jedna pobeda za Netanjahua.

On je u ovoj izbornoj kampanji, kao i pre aprilskih izbora posle kojih mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju, nastojao da istakne svoje diplomatske uspehe i veze sa svetskim liderima.

Netanjahu se u četvrtak sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju na Crnom moru da diskutuje o vojnoj saradnji i izraelskim naporima da se Iran ne učvrsti vojno u susednoj Siriji.

Pre toga je putovao u London da bi pola sata razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Trump diskutirao sa Netanyahuom o obrambenom paktu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2019

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da je razgovarao telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom o mogućem Zajedničkom obrambenom paktu dvije zemlje i izrazio nadu da će se ti razgovori nastaviti nakon izbora u Izraelu 17. rujna Trump je na Twitteru objavio da će se on i Netanyahu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.