Tramp: SAD možda neće imati drugog izbora nego da totalno unište Severnu Koreju

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: SAD možda neće imati drugog izbora nego da totalno unište Severnu Koreju

Izvor: Vostok, RT

U njegovom prvom obraćanju u Ujedinjenim nacijama, američki predsednik Donald Tramp je zapretio Severnoj Koreji potpunim uništenjem ako napadne SAD ili njene saveznike.

Takođe je oštro kritikovao Iran, Venecuelu, Kubu i Siriju.

"Ako bi bili prisiljeni da branimo sebe i svoje saveznike, SAD neće imati drugog izbora nego da potpuno unište Severnu Koreju", rekao je Tramp u svom govoru na 72. sednici Generalne skupštine UN.



On je takođe označio lidera Severne Koreje Kim Džong Una kao "raketnog čoveka" u samoubilačkoj misiji.

Tramp se zahvalio Kini i Rusiji što su se pridružile SAD-u u Savetu bezbednosti UN-a kako bi se nametnule nove sankcije Severnoj Koreji. U protekla dva meseca, SB UN je usvojio dve runde sankcija protiv Severne Koreje zbog ponovnog testiranja balističkih raketa.

Moskva je saopštila Vašingtonu da, dok Rusija i Kina sprovode sankcije rezolucije SB UN-a u delu, SAD moraju ispuniti svoju obavezu da se bore za diplomatiju kako bi se smanjila kriza.

U međuvremenu, Severna Koreja je upozorila da će se nametnutim sankcijama samo ubrzati zaokruživanje nuklearnog programa.

Iran

Tramp je izjavio da je nuklearni sporazum 2015. godine sa Iranom "sramotan za SAD".

Njegova administracija je zapretila da će izaći iz sporazuma ako Međunarodna agencija za atomsku energiju ne zatraži i ne dobije pristup svim iranskim vojnim lokalitetima.

Organ Ujedinjenih nacija koji kontroliše provođenje sporazuma prošle nedelje je potvrdio da Iran poštuje sporazum, a o kojem su pre dve godine pregovarale svetske sile - uključujući i SAD - kako bi se osiguralo da Iran ne napravi nuklearno oružje.

Venecuela i socijalizam

Tramp je takođe kritikovao Venecuelu i njeno rukovodstvo, rekavši da će "SAD pomoći venecuelanskom narodu da povrati svoju zemlju i demokratiju".

"Mi pozivamo na potpuno obnavljanje demokratije i političkih sloboda u Venecueli", rekao je Tramp, dodajući da su SAD uvele sankcije protiv vlade predsednika Nikolasa Madura, te da su "spremne su da učine više".

Zatim je nastavio da osuđuje socijalizam u zemljama poput Venecuele i Kube, rekavši da njihovi problemi proističu iz činjenice da je "socijalizam verno primenjen".

Međutim, ranije u govoru, Tramp je govorio o značaju suvereniteta kao vodećeg principa u međunarodnim odnosima.

"Ne želimo nikome nametati svoj način života", rekao je Tramp. "Mi se rukovodimo rezultatima, a ne ideologijom".

Američki predsednik je izjavio i da će za njega na prvom mestu "uvek biti Amerika, baš kao što i ostali lideri u sali treba uvek trebaju imati svoje zemlje na prvom mestu", kazao je Tramp, dobivši kratki aplauz od publike.



Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Uništićemo Severnu Koreju ako ugrozi SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2017

Američki predsednik Donald Tramp danas je u svom prvom obraćanju sa govornice UN uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Severnu Koreju..."SAD...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.