Rat u Avganistanu  pravi razlog raspada SSSR

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat u Avganistanu " pravi razlog raspada SSSR"

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je rat u Avganistanu bio pravi razlog zbog čega se raspao Sovjetski Savez.

"Rusija je bila Sovjetski Savez. Međutim, Avganistan je od SSSR-a načinio Rusiju, jer je ta ogromna zemlja bankrotirala u tom ratu“, rekao je on za televiziju „Foks“.

Istovremeno, Tramp je rekao da je Sovjetski Savez bio u pravu kada je pokrenuo rat u Avganistanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogotovu jer je otuda stizala velika teroristička pretnja od strane talibana.

Trenutno, kako je dodao, situaciju u Avganistanu rešavaju, pored SAD, i Rusija, Indija i Pakistan.

Podsetimo, Sovjetski Savez je u Avganistan ušao 1979. godine, a 10 godina kasnije je izvukao i poslednju jedinicu iz te zemlje.

Tramp je ponovo govorio i o povlačenju Trupa iz Sirije. Naveo je da će se američke trupe povući iz Sirije u “određenom trenutku“.

On je izveštaje medija, koji su pisali o tome da će se povlačenje dogoditi u narednih nekoliko meseci, nazvao lažnim.

Tramp je krajem decembra najavio povlačenje trupa iz Sirije, preupštajući Turskoj da se bori sa “onim što je otalo od Islamske države“.

Nakon te objave, “Njujork tajms“ je pisao da će Tramp narediti povlačenje u naredna četiri meseca.

“Nikada nisam rekao brzo ili polako. Neko je rekao četiri meseca, ali ja to nisam rekao“, naveo je Tramp.

Trampovu odluku kritikovali su mnogi zvaničnici i iz republikanskih i iz demokratskih redova, pogotvo zbog špekulacija da će kurdski borci da budu ostavljeni na milost i nemilost turskih vojnika.

“Želimo da zaštitimo Kurde, ali ne želim da budem u Siriji zauvek“, naveo je Tramp.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.