Tramp: Nisam kritikovao Terezu Mej, ona je sjajna žena

Izvor: RTS, 13.Jul.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Nisam kritikovao Terezu Mej, ona je sjajna žena

Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je kritikovao plan za Bregzit britanske premijerke Tereze Mej, američki predsednik Donald Tramp rekao je da mu je "okej" šta god da Britanija uradi nakon što izađe iz Unije i naglasio da je Tereza Mej "neverovatna žena", koja radi "fantastičan posao" kao britanska premijerka.
Obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Terezom Mej, Tramp je rekao da je intervju koji je sinoć objavio britanski tabloid San "generalno bio u redu", ali da su izostavljeni njegovi pozitivni komentari o Terezi Mej, te ga je nazvao "lažnim vestima", preneo je Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao da "nije kritikovao" premijerku u spornom intervjuu, naglasivši da je mnogo poštuje.
"Mislim da je ona sjajna žena", rekao je Tramp za Mejovu dodajući da je imao priliku da je mnogo bolje upozna tokom sastanaka i druženja u proteklih nekoliko dana ove nedelje.
Tramp je, međutim, ponovio da misli da bi Boris Džonson, koji je nedavno dao ostavku na mesto šefa diplomatije zbog "mekog Bregzita", bio "sjajan premijer", preneo je AP.
Upitan da oceni odnose Britanije i SAD, Tramp je rekao da bi im dao "najviši nivo posebnosti".
Navodi da "mu je okej" šta god Britanija uradi nakon što izađe iz EU, ocenivši da je Bregzit "neverovatna prilika".
Dodaje da je optužio Evropsku uniju da sistematski iskorišćava SAD kada je u pitanju trgovina i dodao da je u vezi sa Bregzitom britanskoj premijerki Terezi Mej sugerisao neke stvari.
U prilično konfuznom delu obraćanja Mejovoj, koji se odnosi na budući sporazum Londona s EU, Tramp je rekao da je premijerki dao sugestiju koju, po njegovim rečima, nije lako ispuniti.
"Pogledajte kako Evropska unija sistematski iskorišćava SAD kada je u pitanju trgovina. To je sramota, tako da se ne radi o lakim pregovorima", rekao je Tramp u Londonu, prenosi Rojters.
Mejova je dodala da je s Trampom razgovarala o "ambicioznom trgovinskom sporazumu".
kontroverznom intervjuu za San, Tramp je optužio Mejovu da je "uništila Bregzit" i dodao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo verovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD.
Dodao je da smatra da bi Džonson bio "odličan premijer".
"On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno", rekao je Tramp.
Američki predsednik se osvrnuo i na predstojeći susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom ističući da će sa njim razgovarati o "značajnom smanjenju nuklearnog naoružanja".
"Ako možemo da uradimo nešto da to značajno smanjimo, mislim, idealno bi bilo da ga se rešimo, možda je to san, ali je svakako tema koju ću izneti pred njega", rekao je Tramp.
Naveo je da je za njega najveći problem na svetu širenje nuklearnog naoružanja, preneo je Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oštre reakcije iz Nemačke, a premijerka Mej " "pristojno"

Izvor: B92, 13.Jul.2018

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas kritikovao je američkog predsednika Donalda Trampa zbog komentara o njihovoj zemlji i evropskim saveznicima...Mas je u intervjuu za nemački nedeljnik Špigl rekao da su Trampovi verbalni napadi na Nemačku ugrozili bezbednost Zapada. "Evropa ne može prihvatiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.