Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Americi potrebna Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma

Predsednik SAD Donald Tramp ukazao je danas da je Sjedinjenim Državama potrebna Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma u trenutku kada međunarodna zajednica proziva Rijad zbog nestanka novinara Džamala Kašogija.

"Potrebna nam je Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma, svega što se dešava u Iranu i drugde", rekao je američki predsednik za Foks Biznis (Fox Busineš), i takođe je insistirao na značaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ugovora o naoružanju zaključenih s Rijadom za američku privredu.

Upitan da li želi da se distancira od Saudijske Arabije, sunitske kraljevine dugogodišnjeg saveznika SAD, ; on je rekao da to ne želi i dodao "iskreno imamo ogroman ugovor (o naoružanju) od 110 milijardi dolara".

"Senatori dolaze kod mene i kažu mi da ne treba da uzmemo taj ugovor. Ali kome ćemo naškoditi? To predstavlja 500.000 radnih mesta", rekao je Tramp.

Tokom posete Saudijskoj Arabiji maja prošle godine Tramp je najavio ugovore o naoružanju za rekordnih 110 miliajrdi dolara, mada se veliki deo tih ugovora još nije realizovao.

Upitan o slučaju nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija i brojnim znacima koji potkrepljuju tezu da je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Tramp je rekao da je uveren da će taj slučaj biti potpuno rasvetljen.

"Znaćemo šta se dogodilo. Nadam se da kralj i prestolonaslednik nisu bili u toku, to je vrlo važan faktor po mom mišljenju", rekao je Tramp.Američki predsednik je izgledalo da veruje svojim saveznicima kada je juče u razgovoru s agencijom AP zatražio da se prema Saudijskoj Arabiji primeni pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Međutim informacije Njujork tajmsa, sa snimcima koje ih potkrepljuju, jačaju sumnje protiv Rijada. Prema tom dnevniku jedan od muškaraca koga su turske vlasti identifikovale da je iz tima osumnjičenog da je izvršio ubistvo deo su okruženja saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana, a još trojica pripadaju bezbednosnoj službi povezanoj s saudijskim princom, prenosi agencija Frans pres.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Saudijska Arabija potrebna SAD u borbi protiv terorizma"

Izvor: B92, 17.Okt.2018

SAD je potrebna Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma u trenutku kada međunarodna zajednica proziva Rijad zbog nestanka novinara Džamala Kašogija...To je izjavio predsednik SAD Donald Tramp..."Potrebna nam je Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma, svega što se dešava u Iranu i drugde",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.