TRAMP POJAČAO PRITISAK NA KINU Jedan tvit IZAZVAO SUNOVRAT na azijskim berzama

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2019, 02:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP POJAČAO PRITISAK NA KINU Jedan tvit IZAZVAO SUNOVRAT na azijskim berzama

Američki predsednik Donald Tramp pojačao je pritisak na Kinu da prihvati trgovinski dogovor najavivši povećanje tarifa na neke kineske proizvode do 25 odsto.

On je naveo da je za 10 meseci Kina za tarife od 25 odsto na visokotehnološke proizvode platila 50 milijardi dolara kao i još 200 milijardi dolara na ostalu robu po tarifi od 10 odsto.

....of additional goods sent to us by China remain untaxed, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << but will be shortly, at a rate of 25%. The Tariffs paid to the USA have had little impact on product cost, mostly borne by China. The Trade Deal with China continues, but too slowly, as they attempt to renegotiate. No!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 5, 2019

- Tih 10 odsto porašće na 25 odsto u petak. 325 milijardi dolara na dodatnu robu koju nam šalje Kina ostaje neoporezovano, ali uskoro će biti stopa od 25 odsto - napisao je Tramp.

Ova najava predstavlja zaokret od prethodne Trampove odluke iz februara da zbog napretka u trgovinskim pregovorima ne poveća tarife sa 10 na 25 odsto.

Na ovakve vesti šangajski kompozitni indeks reagovao je padom od 4,9 odsto, a na kratko je bio i ispod pet odsto, a Hang Seng indeks u Honkongu je izgubio 3,5 odsto. Tržišta su danas zatvorena u Japanu.

For 10 months, China has been paying Tariffs to the USA of 25% on 50 Billion Dollars of High Tech, and 10% on 200 Billion Dollars of other goods. These payments are partially responsible for our great economic results. The 10% will go up to 25% on Friday. 325 Billions Dollars....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 5, 2019

Akcije su takođe znatno pale u Tajvanu, Singapuru, Australiji i Indoneziji.

Na terminskim tržištima Dau Džouns industrijski indeks izgubio je e 1,9 odsto, i S&P 500 je takođe izgubio 1,9 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.