Tviter cenzuriše Belu kuću, kakvu su granicu prešli

Izvor: RTS, 29.Maj.2020, 16:24

Tviter cenzuriše Belu kuću, kakvu su granicu prešli

U opštem ratu Donalda Trampa i Tvitera, društvena mreža povukla je do sada najoštriji potez, cenzurišući nalog Bele kuće. Američki predsednik uzvratio je optužbama da Tviter nije nepristrasna platforma, već promoviše lažne vesti uperene protiv njega i da će zbog toga ukinuti član 230 Zakona o komunikacionoj pristojnosti, što bi iz temelja moglo da promeni način na koji velike društvene mreže funkcionišu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nakon jutrošnjeg okršaja u kojem je Tviter sakrio jedan od tvitova Donalda Trampa zbog, kako je navela društvena mreža, promovisanja i pozivanja na nasilje, američki predsednik pokušao je da tekst iz pomenutog tvita postavi na Tviter nalog Bele kuće.

"Predsednik nije glorifikovao nasilje. Jasno ga je osudio. Pristrasni Džek Dorsi (izvršni direktor) i Tviter su jasno pokazali: Tviter je izdavač, ne platforma", piše u tvitu Bele kuće zajedno sa tekstom koji je Tramp ranije postavio na svom nalogu.
U nesvakidašnjem pokazivanju mišića, društvena mreža odlučila je da cenzuriše čak i nalog Bele kuće i sakrije problematični tekst iz tog tvita.
Pre toga Tramp je osuo paljbu tvrdeći da "Tviter ne radi ništa na sprečavanju i promovisanju laži i propagande koja dolazi iz Kine i radikalno levičarske Demokratske stranke".

"Ciljaju republikance, konzervativce i predsednika SAD. Kongres treba da povuče član 230", istakao je Tramp.
Poruke prvog čoveka Bele kuće došle su nakon što je potpisao izvršnu naredbu kojom se ograničava zaštita koju uživaju kompanije poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla u odnosu na sadržaj koji se postavlja na njihovim platformama.
Tramp tvrdi da te kompanije uživaju "nekontrolisanu moć" i da zbog toga želi da promeni ili potpuno ukine član 230 Zakona o komunikacionoj pristojnosti iz 1996. godine.
Šta je član 230Suština člana 230 je da zaštiti vlasnike bilo koje "interaktivne kompjuterske službe" od odgovornosti zbog sadržaja koji treća lica, odnosno korisnici, postavljaju na njihovim platformama.

Ideja iza člana bila je da je zaštita neophodna da bi se ohrabrilo i podstaklo pojavljivanje novih tipova komunikacije dok je internet još bio u povoju.
Član 230 nalazio se u okviru Zakona o komunikacionoj pristojnosti, koji je najvećim delom odbačen jer je predstavljao neustavan udar i kršenje slobode govora. Ipak, član 230 ostao je na snazi.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.