Izvor: RTS, 13.Feb.2021, 23:04

Senat drugi put oslobodio Trampa – "nije kriv za podsticanje pobune"

Američki Senat je odlučio da bivši predsednik SAD Donald Tramp nije kriv za podsticanje pobune svojih pristalica na Kapitolu 6. januara.
Rezultat glasanja bio je 57-43, a za osudu Donalda Trampa bilo je potrebno 67 glasova.

To znači da se demokratama koji su glasali za to da je Tramp kriv pridružilo sedam senatora iz redova republikanaca. Među njima je bio i Mit Romni, javlja Si-En-En.
Prethodno je dogovoreno da se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozivaju svedoci, čime je skraćeno suđenje.  
Iako je novi predsednik Džozef Bajden inaugurisan 20. januara, odluka Senata bi sprečila Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsednički kandidat na izborima 2024.
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je rekao da je Tramp "praktično i moralno kriv" za provociranje pobune na Kapitolu. Međutim, objasnio je i zašto je glasao da Tramp nije kriv. 
Kako je rekao, da je Tramp i dalje u Beloj kući, razmotrio bi svoju odluku.
Ističe da veruje da po ustavu legalno mogu da budu opozvani predsednik, zamenik predsednika i službenici. Ali smatra da Senat nema moć da osudi bivšeg nosioca funkcije. 
To je drugi put da nije uspeo pokušaj opoziva Donalda Trampa u Senatu.

U decembru 2019. godine pokrenut je postupak opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima.
Senat ga je i tada oslobodio optužbi.  
Međutim, Tramp je jedini predsednik koji je dvaput opozvan u Predstavničkom domu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propao opoziv Trampa

Izvor: B92, 13.Feb.2021

Vašington -- Američki Senat je većinom glasova oslobodio bivšeg predsednika Donalda Trampa optužbi za navodno podsticanje pobune tokom nereda i upada u zgradu Kongresa...Time je propala još jedna inicijativa demokrata za njegov opoziv...Za opoziv Trampa bilo je 57 senatora, dok je 43 bilo protiv...Ova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.