Šaljem najbolje misli Iranu i želim im sreću da utvrde šta se desilo

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šaljem najbolje misli Iranu i želim im sreću da utvrde šta se desilo"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD "nisu umešane" u eksploziju rakete u iranskoj provinciji Semnan, 240 jugoistočno od Teheran u četvrtak.

U tvitu, koji je praćen satelitskim snimkom, Tramp tvrdi da se taj "katastofalni akcident" desio tokom "poslednjih priprema" za lansiranje rakete Safir.

"Ja šaljem svoje najbolje misli Iranu i želim im sreću u pokušaju pronalaženja šta se desilo" napisao je Tramp.

Iranski državni mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zvaničnici za sada nisu ništa objavili o incidentu u "Svemirskom centru imam Homeini" u provinciji Semnan, ali se na satelitskim snimcima kompanije Plenet labs (Planet labs) vidi se crn oblak dima iznad lansirne rampe, uz najverovatnije ugljenisane ostatke rakete.

To ukazuje da je Iran ove godine pretrpeo i treći neuspešan pokušaj lansiranja.

Inače, Iran je uveravao da je njegov svemirski program namenjen civilnom korišćenju ali zbog toga što je tehnologija korišćena za proizvodnju raketa slična onoj za balističke dalekometne rakete, Vašington je izrazio sumnju u to objašnjenje.

Iranski ministar za informacione i komunikacione tehnologije Mohamad Džavad Azari Džaromi rekao je u julu za Asošiejted pres da Teheran planira još tri lansiranja satelita do kraja godine, dva za osmatranje i jedan za komunikacije.

Odnosi Irana i SAD su veoma zategnuti otkako se Vašington, u maju 2018. godine, unilateralno povukao iz medjunarodnog sporazuma potpisanog sa Iranom tri godine ranije.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.