SAD se povlače iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama

Izvor: VOA, 01.Jun.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se povlače iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na konferenciji za novinare u Beloj kući da će se Amerika povući iz Pariskog dogovora o klimatskim promenama, koji je potpisao biviši predsednik Barak Obama. Tramp je rekao da će SAD odmah otpočeti pregovore o promeni svog statusa unutar Pariskog sporazuma, ili će tražiti novi sporazum - povoljniji za američke poreske obveznike.  “Pariski sporazum o klimatskim promenama je primer onoga što je Vašington radio na štetu SAD.  Od danas, Amerika obustavlja primenu neobavezujućeg sporazuma.” Tramp je rekao da taj sporazum šteti američkom ekonomskom razvoju, stopi zaposlenosti I stavlja američke kompanije u inferiorni položaj. Ocenio je da bi, ukoliko bi sporazum nastavio da se poštuje, do 2025.godine 7 miliona ljudi u Americi ostalo bez posla. Ovim potezom, Tramp je napravio zaokret u odnosu na politiku Baraka Obame, I istovremeno zadovoljio svoju republikansku bazu. SAD su se tako pridružile Siriji I Nikaragvi, jedinim zemljama koje nisu potpisale Pariski sporazum. Aktivisti koji se bave klimatskim promenama upozorili su da je Trampova odluka alarmantna. “On misli da je angažovanje oko klimatskih promena nešto što je loše za biznis, iako predstavnici američkog i međunarodnog biznisa govore potpuno suprotno – da klimatske promene itekako utiču na njihovo poslovanje, lanac dobavljača i da zato svoj novac hoće da ulože u rešavanje klimatske krize”, kaže Alden Mejer iz sindikata naučnika.  “Smanjenje emisije uglljen-dioksida do 2050. ograničilo bi porast temperature planete zemlje, a klimatske ekstreme i globalno zagrevanje svelo na nivo kojim je moguće upravljati. Međutim, ako nastavimo da emitujemo ugljen-dioksid kao i do sada, klima u 21. veku će biti daleko od one koju pamtimo iz 20. veka. A to neće biti dobro za ni za ljude ni za druga živa bića na zemlji”, kaže Danijel Svajn sa Univerziteta u Los Anđelesu. Među kompanijama koje su se ranije usprotivile ovakvom Trampovom potezu su I “Mars”, “Najki”, “Levis”, “Starbaks”. Njihovi predstavnici su Trampu pisali pre nekoliko meseci I ukazali da bi “uspeh SAD” bio rizičan ukoliko se ne ispune ciljevi iz Pariskog sporazuma. Pariski sporazum je potpisalo 195 zemalja, I on je pravno obavezujući, ali nema snagu da natera potpisnice da ga poštuju. Na primer, SAD su se obavezale da do 2025. godine smanje emisiju ugljen-dioksida na 26 do 28%, ali ako to ne učine – nema pravnih posledica po njih.  
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: SAD se povlače iz sporazuma o klimatskim promjenama

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2017

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena...Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primjenu svih ne obavezujućih elemenata Parskog sporazuma...On je na konferenciji za novinare rekao da će SAD početi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.