SAD ostaju partner Saudijskoj Arabiji uprkos ubistvu Kašogija

Izvor: VOA, 20.Nov.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD ostaju partner Saudijskoj Arabiji uprkos ubistvu Kašogija"

Predsednik Donald Tramp saopštio je da će SAD nastaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom uprkos ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. “Zločin protiv Džamala Kašogija je užasan i naša zemlja ga neće oprostiti. Već smo preduzeli teške mere protiv onih koji su učestvovali u ubistvu”, navodi se u saopštenju Bele kuće. Američki mediji su ranije preneli saznanja CIA-e da je saudijski princ Mohamed bin Salman naručio Kašogijevo ubistvo 2. oktobra, što su saudijski zvaničnici porekli. “Moguće je da je saudijski princ znao za ovaj tragični događaj, a moguće je i da nije! Dakle, možda nikada nećemo saznati činjenice o Kašogijevom ubistvu. U svakom slučaju, mi smo povezani sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Oni su naš važan saveznik u borbi protiv Irana. SAD nameravaju da ostanu stabilan partner Saudijskoj Arabiji i osiguraju svoj interes”, navodi se u izjavi Trampa. Američki državni sekretar Majk Pompeo je branio stav predsednika Donalda Trampa. Posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Vašingtonu, Pompeo je rekao da su SAD u obavezi da sprovode politiku koja unapređuje nacionalne bezbednosne interese. Saudijski tužilac je princa oslobodio odgovornosti, dok je petorici muškaraca izrečena smrtna kazna, a optužnice su podignute protiv 11 osoba. Tužilac je rekao da je 21 osoba u pritvoru zbog povezanosti sa ubistvom. Nemački ministar spoljnih poslova objavio je da će Berlin zabraniti ulazak u Šengen zonu za 18 Saudijaca. Predsednik Tramp je rekao da je obavešten o audio snimku ubistva Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu, ali da ga nije preslušao zbog nasilja. “To je užasan snimak. Veoma nasilan, zlokoban, užasan”, rekao je predsednik za Foks Njuz. Tramp je na Foksu ponovio da mu je saudijski princ pet puta rekao da nema veze sa ubistvom Džamala Kašogija.  
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Saudijski princ možda umešan u ubistvo Kašogija

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018

Američki predsednik Donald Tramp nije isključio mogućnost umešanosti saudijskog prestolonaslednika u ubistvo novinara Džamala Kašogija, ali je dodao da to neće uticati na "besprekorne odnose" između SAD i Saudijske Arabije..."Moguće je da je prestolonaslednik (Muhamed bin Salman) imao saznanja...

Nastavak na N1 televizija...

POMPEO POTVRDIO: SAD i Saudijska Arabija ostaju partneri

Izvor: Kurir, 21.Nov.2018, 00:20

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo branio je američku podršku Saudijskoj Arabiji nakon što se američki predsednik Donald Tramp u izjavi datoj ranije danas opirao međunarodnom pritisku i obećao da će ostati pouzdan partner tom kraljevstvu uprkos ubistvu disidentskog novinara Džamala Kašogija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.