RT: Talibani zapretili SAD-u džihadom nakon neuspelih mirovnih pregovora

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2019, 06:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Talibani zapretili SAD-u džihadom nakon neuspelih mirovnih pregovora

Talibani su zazuzeli još jedan okrug u Avganistanu, drugi u dve sedmice, saopštivši da će SAD „požaliti“ što su odustale od ključnih mirovnih pregovora, nakon što je Donald Tramp otkazao dugoočekivani sastanak s militantnom grupom. Jangi Kvala, okrug u severnoj avganistanskoj provinciji Tahar, u utorak je pao u ruke boraca talibana, nakon što su se vladine snage povukle zbog straha od većih žrtava, saopštile su lokalne vlasti za medije. Kako se navodi poslane su dodatne snage kako bi se talibani oterali iz tog područja, te da je ubijeno desetine militanata. Zauzimanje okruga koji se nalazi blizu granice ruskog vojnog saveznika Tadžikistana, dolazi nakon što su talibani napravili još jedan napredak, zauzimajući okrug Anar Darah u zapadnom Avganistanu. Vest je usledila nakon nedavne odluke Trampa da otkaže sastanak s predstavnicima talibana u Kamp Dejvidu, pitajući da li su spremni za rat narednih nekoliko decenija. Američki predsednik je rekao da je otkazao sastanak nakon što su talibani preuzeli odgovornost za napade u Kabulu u kojima je ranije tokom nedelje ubijeno 12 ljudi, uključujući i jedan američki vojnik. Sa svoje strane, talibani su upozorili da će SAD pretrpeti velike gubitke zbog odustajanja od ključnih mirovnih pregovora, te da je takva politika SAD-a nastavak njihove taktike štapa i šargarepe. Kasnije u utorak, portparol talibana Zabihulah Mudžahid ponovio je pretnju, saopštivši da će Vašington zažaliti što se nije vratio za pregovarački sto. Islamistička grupa, rekao je on, nastaviće džihad i boriće se da okonča stranu okupaciju Avganistana. Posljednjih godina američki pregovarači su održali nekoliko rundi pregovora s militantima u njihovoj političkoj kancelariji u Dohi u Kataru, pružajući na taj način izvesan put mogućem primirju. Ali ostaje da se vidi da li je to uopšte moguće da se postigne, s obzirom da talibani često napadaju domaće i strane snage, ponekad preuzimajući kontrolu nad važnim gradovima i lokacijama.
Afganistanske snage bezbednosti u Kunduzu, foto: © Global Look Press / Wali Sabawoon Prvobitno desetkovani u vazduhoplovnim napadima SAD-a posle terororističkog napada 09/11  i naknadnom zapadnom vojnom intervencijom, talibani su ponovo stisnuli redove te ponovo uzvratili, postepeno povećavajući uticaj na istoku, zapadu i jugu zemlje. Sada talibani kontrolišu više teritorija u Avganistanu nego bila kada od 2001. godine. Interaktivna mapa časopisa "Dugi rat" pokazuje teritorije koju talibani drže pod kontrolom ili se bore na nju.
 
Dok su pregovori zastali, a borbe nastavile, najviši američki zvaničnici izrazili su pesimizam zbog avganistanske izlazne strategije. Državni sekretar Majk Pompeo priznao je ove nedelje da je mirovni proces "za sada mrtav", dodajući da Vašington traži "značajne ustupke" od militantne grupe. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.