RT: „Nemoj biti budala!“: Tramp u pismu Erdoganu zapretio da će uništiti ekonomiju zemlje zbog invazije na Siriju

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nemoj biti budala!“: Tramp u pismu Erdoganu zapretio da će uništiti ekonomiju zemlje zbog invazije na Siriju

Američki predsednik Donald Tramp u pismu je pozvao turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da sklopi dogovor sa sirijskim Kurdima, upozoravajući da će ga istorija osuditi kao "đavola" i da će SAD uništiti tursku ekonomiju ako on to odbije. "Ne želiš da budeš odgovoran za klanje hiljada ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništavanje turske ekonomije, a učiniću to", zapretio je Tramp u pismu od 9. oktobra. Američki predsednik je takođe pozvao Erdogana da napravi sporazum sa "Sirijskim demokratskim snagama", primetivši da je kurdski general Mazloum Kobani Abdi "spreman da učini ustupke kakve nikada u prošlosti ne bi učinio."
"Nemoj da budeš tvrd. Ne budi budala!"
  ©  Reuters / Jim Bourg "Istorija će te gledati blagonaklono ako sve to učiniš na pravi i humani način", naveo je Tramp, nadovezujući se na izjavu šargarepom i dugim štapom. "Večno će te gledati kao na vraga, ako se dobre stvari ne dogode."
Tramp je u više navrata zapretio Turskoj uništenjem njene ekonomije, upozoravajući Ankara da ne učini bilo šta što Vašington smatra “da prelazi granice”. Pretnje protiv NATO saveznika se nastavljaju dok se potpredsednik Majk Pens priprema za sastanak sa Erdoganom, a ako sastanak ne uspe, uslediće „sankcije i carine i druge stvari“. Turska isistira da nije u sukobu s Kurdima kao narodom, već sa kurdskim snagama koje smatra teroristima. Erdogan je do sada ignorisao molbe SAD-a i njihovih evropskih saveznika, od kojih je nekoliko ograničilo prodaju oružja Turskoj u znak protesta protiv vojne operacije u Siriji, koja ima za cilj da se stvori takozvana "bezbednosna zona" 30 kilometara unutar sirijske teritorije.
Izvor: Vostok / RT Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.