RT: Bila bi velika greška da Kim misli da može izigrati Trampa - Pens

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Bila bi velika greška da Kim misli da može izigrati Trampa - Pens

Izvor: Vostok / RT

Potpredsednik SAD Majk Pens je saopštio da predsednik Donald Tramp još uvek razmišlja o otkazivanju zakazanog sastanka sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom i da je vojna opcija uvek bila u opticaju.

Administracija Trampa neće upasti u istu zamku sa Severnom Korejom, kako su to učinili njegovi prethodnici, naglasio je Pens, dodajući da dugo očekivani susret dvojice lidera može biti otkazan ako Tramp oseti da će biti "izigran".

"Klintonova administracija, čak i administracija Buša se igrala u prošlosti. Ponudili smo ustupke režimu u Severnoj Koreji u zamenu za obećanja da će se okončati oružani nuklearni program, a samo smo videli kako krše i obećanja", rekao je Pens.

"Bila bi velika greška da Kim Džong Un misli da može izigrati Donalda Trampa", rekao je Pens.

Na pitanje da li to znači da bi Tramp mogao odustati od predviđenog susreta u Singapuru 12. juna, Pens nije isključio ni tu opciju.

"Nema sumnje, ali se nadamo boljem. Stvarno se nadamo da će Kim Džong Un iskoristiti priliku da demontira nuklearno oružje i da će to uraditi mirnim putem", rekao je Pens.

Takođe je odbacio ideju da Tramp neće dozvoliti da se sastanak odgodi kako bi se izbeglo narušavanje njegovog ugleda. "Mislim da predsednik Tramp ne razmišlja o odnosima sa javnošću, on razmišlja o miru", rekao je Pens.

Sudbina susreta Trampa i Kima se nalazi pod znakom pitanja zbog tekućih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, kao i nedavnih izjava američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da bi Severna Koreja trebala napraviti sporazum sličan onom sa Libijom iz 2003. godine. Osam godina nakon što je Libija odustala od nuklearnog oružja, njen vođa Moamer Gadafi je zbačen s vlasti i brutalno ubijen u nemirima pod podrškom NATO-a.

Suočen sa ogorčenjem iz Pjongjanga i mogućnošću diplomatskog fijaska, Tramp je bio primoran da se suprotstavi stavu svog savetnika za nacionalnu bezbednost, negirajući da Vašington razmišlja o primeni "libijskog modela" za Severnu Koreju.

Pens je, međutim, ponovo pokrenuo ovo pitanje i zabrinutost Severa, nagoveštavajući da bi se libijski scenario mogao primeniti ako zemlje ne uspiju da postignu sporazum kojim bi se obezbedila denuklearizacija Korejskog poluostrva.

"Prošle nedelje je bilo govora o libijskom modelu. I kako je predsednik jasno stavio do znanja, tako će se i završiti - po libijskom scenariju, ako Kim Džong Un ne odogovori", rekao je Pens, naglasivši da je njegovo ozbiljno upozorenje "više činjenica", nego pretnja.

Na pitanje da li bi se vojna opcija vratila na sto, ako pregovori ne donesu rezultate, Pens je rekao: "Nikada nije bila isključena".


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.