RT: „Kralju, štitimo vas, ali ne bi bili tu ni dve nedelje bez nas“ - Tramp saudijskom kralju Salmanu

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Kralju, štitimo vas, ali ne bi bili tu ni dve nedelje bez nas“ - Tramp saudijskom kralju Salmanu

Izvor: Vostok /  RT

Saudijska monarhija bi pala "u roku od dve sedmice", da nema vojnu podršku koju SAD pružaju zalivskom kraljevstvu tokom nekoliko decenija, poručio je Donald Tramp u nediplomatskoj primedbi saudijskom kralju.

"Mi štitimo Saudijsku Arabiju", izjavio je Tramp na skupu u Sauthevenu u Misisipiju.

"I volim kralja, kralja Salmana. Ali rekao sam - 'Kralju, štitimo vas, ali možda ne bi bili tu ni dve nedelje bez nas. Morate platiti za vašu vojsku`."

Dok Tramp nije rekao kada su nediplomatske primedbe upućene kralju Salmanu bin Abulaziz Al Saudu, poznato je da su dva lidera imali telefonski razgovor u subotu, kako bi razgovarali o globalnim isporukama nafte.

Tramp je više puta pomenuo moć američke vojske i ulogu SAD-a kao "zaštitnika" Saudijske Arabije. On je ponovo pozvao NATO države da doprinesu sveukupnom održavanju saveza, a koji u velikoj meri zavisi od američke vojne i industrijske potrošnje.

Južna Koreja i Japan takođe treba da zahvale Americi na stabilnosti u azijskom regionu, kaže Tramp, koji je ranije zatražio povećanje naknada od američkih saveznika kako bi SAD zadržale svoje baze u tim zemljama.
Dok SAD nemaju vojne baze u Saudijskoj Arabiji, susedni Katar je domaćin velikom američkom kontigentu u Al Udeid vazduhoplovnoj bazi. U neposrednoj blizini Rijada, Bahrein ostaje dom za Petu flotu SAD, dok susedni Kuvajt takođe nastavlja da bude domaćin za američke snage. Takođe postoji i američko vojno prisustvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iraku, Jordanu i Omanu, a koje bi brzo moglo da pomogne Saudijskoj Arabiji u određenom trenutku.



Tramp je takođe prošle sedmice pozvao na smanjenje cena nafte u zamenu za bezbednost.

"Mi branimo mnoge od ovih nacija za ništa, a onda nas iskorištavaju, dajući nam visoke cene nafte. To nije dobro. Želimo da zaustave podizanje cena. Želimo da počnu snižavanje cena", rekao je Tramp na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.