RT: „Dobro jutro Donald Tramp“: Iran pokazao „neoštećen“ satelit nakon eksplozije na lansirnoj rampi

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Dobro jutro Donald Tramp“: Iran pokazao „neoštećen“ satelit nakon eksplozije na lansirnoj rampi

Iranski satelit uključen u ovonedeljno neuspešno lansiranje čudom je preživeo veliku eksploziju na lansirnoj rampi, saopštio je iranski ministar koji se narugao američkom predsedniku s fotografijom "neoštećenog" satelita. „Ja i Nahid 1 upravo sada. Dobro jutro, Donald Tramp!“, saopštio je ministar komunikacija Irana, Mohamad Džavad Azari, objavljujući svoju fotografiju sa "Nahidom 1", komunikacionim satelitom na solarni pogon koji je trebalo da bude poslan u kosmos ovog četvrtka.
Me & Nahid I right now, Good Morning Donald Trump! pic.twitter.com/0tQnCP7cQa
— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) August 31, 2019 Ali misija nije uspela pre nego što je započela, pošto je, kako se izveštava, raketa "Safir-1B" eksplodirala na lansirnoj rampi. Komercijalni satelitski snimci koje su objavljeni, takođe ukazuju na eksploziju, gde se vidi crni dim koji se uzdiže sa lansirnog mesta. Saopštenje iranskog ministra je očigledno odgovor na saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa, koji je isključio bilo kakvu umešanost SAD-a u incident, dodajući da želi Teheranu "svu sreću u utvrđivanju onoga što se desilo".
The United States of America was not involved in the catastrophic accident during final launch preparations for the Safir SLV Launch at Semnan Launch Site One in Iran. I wish Iran best wishes and good luck in determining what happened at Site One. pic.twitter.com/z0iDj2L0Y3
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 30, 2019
 Iran nije okrivio nijednu određenu državu, iako je Trampovo saopštenje na Tviteru samo zamutilo vodu u vezi s incidentom, pokrenuvši spekulacije da bi incident mogao biti posledica sabotaže, a ne tehnički kvar.

SAD već dugo sumnjaju u iranski kosmički program, tvrdeći da bi on mogao unaprediti njegovu tehnologiju balističkih raketa. Trenutni američko-iranski sukob datira od maja 2018. godine, kada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su potpisali Teheran i šest svetskih sila. Kasnije je vratio sveobuhvatne ekonomske i finansijske sankcije, ciljajući iransku trgovinu naftom i ključnu industriju. Teheran je odgovorio suspendovanjem nekih obaveza navedenih u Sporazumu. Kriza se nastavila nakon što je iranski tanker nakratko zaplenjen u Gibraltaru, a Iran je potom odgovorio recipročno, zaplenivši britanski tanker. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.