Prvo obraćanje Trampa u UN: Uništićemo Severnu Koreju ako ugrozi SAD

Izvor: RTS, 19.Sep.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo obraćanje Trampa u UN: Uništićemo Severnu Koreju ako ugrozi SAD

Američki predsednik Donald Tramp obratio se prvi put svetskim liderima za govornicom Ujedinjenih nacija na Generalnoj debati Generalne skupštine i uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa.
Donald Tramp je poručio da, ako Amerika bude ugrožena, Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uništi Severnu Koreju.

"SAD imaju veliku snagu i strpljenje, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, nećemo imati izbora nego da potpuno uništimo Severnu Koreju", rekao je predsednik SAD u govoru koji je, kako prenosi Rojters, trajao 41 minut.
On je takođe za lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji", prenosi Rojters.
"Sada je vreme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem", rekao je Tramp.
Rekao je da su SAD spremne, voljne i mogu, ali se nadaju da to neće biti neophodno. 
Blumberg primećuje da obraćanje Trampa iz prvog reda prati delegacija Severne Koreje, koja nije reagovala na zahtev Rojtersa da prokomentariše Trampovu izjavu.
Tramp se osvrnuo i na Iran, koji je nazvao "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom" čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.
"Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Verujete mi. Vreme je da nam se ceo svet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju", rekao je Tramp.
Govoreći o Venecueli, predsednik SAD je rekao da tamošnja situacija "neprihvatljiva". 
Ovogodišnjem skupu prisustvuje oko 130 svetskih lidera, ali su sve oči uprte u Trampa, čija je politika "Amerika na prvom mestu" uzbunila i saveznike i neprijatelje, konstatuju mediji.
"SAD žele harmoniju, ali neki delovi sveta idu dođavola"
Tramp je izneo svoju viziju svetskog poretka rekavši da on treba da bude zasnovan na snažnim suverenim državama, a ne multilateralnim savezima.
Rekao je da SAD žele harmoniju i prijateljstvo, ali da neki delovi sveta idu "dođavola".
"Moramo odbaciti pretnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog kineskog mora", rekao je Tramp.
Prema njegovim rečima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država.
Tramp je rekao da će kao predsednik SAD uvek stavljati Ameriku na prvo mesto, prenosi Rojters.
"Braniću interese Amerike iznad svih drugih. Ali u ispunjavanju naših obaveza prema drugim državama, mi takođe shvatamo da je u interesu svih da želimo budućnost u kojoj će sve države biti suverene, prosperitetne i bezbedne", rekao je Tramp.
Čitajući pažljivo iz beležaka, Tramp je naglasio i da će američka vojska uskoro biti jača nego ikada pre.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Otpadnički režimi su pretnja svetu

Izvor: Beta, 19.Sep.2017

Predsednik SAD Donald Tramp je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku rekao da su "otpadnički režimi" pretnja svetu.Tramp je u svom prvom govoru na generalnoj debati u UN rekao da su suverene i jake zemlje osnova svetskog poretka i ponovio svoje predizborno obećanje da mu je Amerika na prvom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.