PREPUŠTANJE MOĆI, USTAVNA KRIZA...Šta bi se moglo dogoditi sa Amerikom nakon što je Tramp oboleo od korone?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2020, 09:08

PREPUŠTANJE MOĆI, USTAVNA KRIZA...Šta bi se moglo dogoditi sa Amerikom nakon što je Tramp oboleo od korone?

Predsednik Donald Tramp pozitivan je na korona virus i trenutno se nalazi u karantinu.

Međutim, šta će se dešavati sa SAD sada, kada je prvi čovek zaražen koronom? Nakon zaražavanja američkog predsednika Donalda Trampa postoji nekoliko potencijalnih scenarija kako će se odvijati njegovi poslovi.

Predsednik SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Donald Trump i prva dama Melanija pozitivni su na korona virus, a to je lično predsednik Amerike potvrdio na svom Tviter nalogu.

Oboje su testirani na kovid nakon što je potvrđeno da Trampova savetnica Hop Hiks ima korona virus.

Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020

- Večeras smo prva dama i ja dobili rezultat na kovid i oboje smo pozitivni. Iste sekunde smo ušli u karantin kako bismo započeli proces oporavka. Zajedno ćemo proći kroz ovo - napisao je na svom Tviter nalogu predsednik SAD.

U jednom scenariju, Tramp bi mogao da bude konstantno u karantinu u rezidenciji, ali da ostane nadležan za neke poslove.

Ako bi Tramp zadobio težu formu bolesti, postoji mehanizam koji dozvoljava predsednicima da privremeno prepuste moć. Dvadeset peti ustavni amandman dozvoljava Trampu da preda kontrolu potpredsedniku i da je ponovo preuzme čim bude sposoban.

U slučaju kada Tramp oboli od korona virusa, kako su napominjali mnogi stručnjaci ranije, predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi mogla da dođe na čelo SAD.

S druge strane, ranije se upozoravalo da bi nastao ustavni haos ukoliko bi i Tramp i Majk Pens oboleli, jer zakon nije potpuno jasan. Još tada su navodili da bi sud morao da donese odluku brzo, jer bi samo nekoliko sati nejasnoće moglo da izazove velike posledice. Tramp je oboleo od korone, i sada se postavlja pitanje, šta će se dešavati?

Ako predsednik i potpredsednik ne mogu da obavljaju dužnost, Ustav nalaže Kongresu da odredi ko će biti na čelu države. Poslednji put to je regulisano aktom iz 1947. godine i prema njemu je Nensi Pelosi ta koja bi preuzela dužnost.

Problem je u tome što Ustav ne nudi proceduru za određivanje predsednikove nesposobnosti da upravlja, što pruža mnogo mogućnosti za Pelosi da proglasi sebe nadležnom iako Tramp i Pens navedu da su sposobni za posao.

Doktor Američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući Šon Konli izjavio je danas da će predsednik nastaviti da obavlja svoje dužnosti bez ikakvih smetnji, a nakon što je saznao da je pozitivan na virus kovid-19.

Kako je rekao i Tramp i njegova supruga Melanija se sada osećaju dobro i planiraju da ostanu kod kuće, odnosno u Beloj kući tokom oporavka.

Navodi se da je Tramp nakon saznanja da ima korona virusa otkazao put na Floridu, gde je danas trebalo da ima skup, ali je u svom rasporedu zadržao prethodno planirani podnevni telefonski poziv o podršci ugroženim starijim osobama obolelim od kovida-19.

Takođe, još uvek nije jasno kako će ovo uticati na drugu predsedničku debatu, koja je zakazana za 15. oktobar u Majamiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.