POKLON PUTINU, A KAZNA ZA MERKELOVU: Donald Tramp u paketu sa vojnicima povlači i eskadrilu lovaca F-16

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 16:29

POKLON PUTINU, A KAZNA ZA MERKELOVU: Donald Tramp u paketu sa vojnicima povlači i eskadrilu lovaca F-16

Od dolaska u Belu kuću, Tramp je nebrojeno puta upozoravao Nemačku da na odbranu troši jako malo novca u odnosu na bogatstvo kojim raspolaže i tražio od kancelarke Angele Merkel da značajno poveća budžet za odbranu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa povući će oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj, uključujući i lovce F-16, javljaju mediji u SAD.

Njujork tajms piše da ovom odlukom, Tramp šalje prilično hladnu poruku jednom od glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saveznika u NATO-u, novim rasporedom snaga broj američkih vojnika u Nemačkoj biće ograničen na 25.000.

Povlačenje vojnika iz Nemačke uklapa se u Trampovu politiku "Amerika na prvom mestu", koja predviđa ograničeno prisustvo američkih vojnika van granica SAD, kao i pretpostavku da ostale članice NATO moraju snositi deo odgovornosti za sopstvenu bezbednost.

Iako je delovala šokantno neposredno po objavljivanju, ideja o smanjenju broja američkih vojnika u Evropi nije preterana novost, jer je takvu mogućnost još 2007. godine najavljivao senator Čak Hejgel, koji se tada nalazi na čelu senatskog komiteta za spoljne poslove.

Američki mediji, uključujući Vol strit džurnal koji je otkrio postojanje ovog plana, rekli su da se izvestan broj zvaničnika u Vašingtonu nada da bi Tramp mogao još jednom razmisliti o celoj ideji, navodeći da povlačenje predstavlja "poklon predsedniku Rusije Vladimiru Putinu".

Donald Trump orders 9,500 US troops to leave Germany

White House says move due to more Nato defence spending, not tensions with Merkel👏👏👏 https://t.co/IKZlYw6Ga9

— bravo for everyone (@carranocheungw1) June 6, 2020

Amerikanci, trenutno, u Nemačkoj imaju više vojnika nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu osim u Japanu. Nemačka baza Ramštajn je, takođe, logistička tačka za američke vojnike u drugim bazama, uključujući i Bondstil na Kosovu.

Američki mediji nisu objasnili da li će ova Trampova odluka imati uticaja na broj vojnika iz SAD u Bondstilu.

Među jedinicama koje će Amerikanci povući iz Nemačke je i eskadrila lovaca F-16.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.