Obrad Kesić: Tramp ima drugačiju viziju spoljne politike

Izvor: RTS, 25.Sep.2018, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrad Kesić: Tramp ima drugačiju viziju spoljne politike

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže za RTS da je promena stava SAD prema pitanju Kosmeta vezana za krupnija pitanja od Balkana i podseća da je američki predsednik Donald Tramp još u kampanji najavio da ima drugačiju viziju spoljne politike. Međutim, Kesić ističe da postoji veliki otpor toj njegovoj viziji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Obrad Kesić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da SAD sada dozvoljavaju da se govori o temama koje su ranije bile zabranjene i da dozvoljavaju stranama u konfliktu da dođu do rešenja i dogovora uz pokazivanje spremnosti da se to podrži.

"Ne znamo da li će Tramp uspeti da nametne svoju viziju, stvari se menjaju", napominje Kesić i dodaje da neće biti povratka na početnu globalističku ideologiju što znači da ima više prostora za stavove Srbije i Republike Srpske.
Kesić se nada da će Srbija iskoristiti tu priliku jer ranije nije uspela da iskoristi neke šanse.
"Sada je istorijski momenat za ceo svet, gradi se novi svetski poredak", kaže Kesić i ističe da to znači urušavanje globalističke političke teorije, odnosno nametanja rešenja i političkih sistema, mešanja u izbore itd...
Kaže da je Srbija sada u poziciji da postigne mnogo više kada je reč o nacionalnim i državnim interesima. Međutim, naglašava da i SAD moraju da razumeju šta Srbija želi ne samo kada je reč o KiM, već i o drugim stvarima.
Obrad Kesić se osvrnuo i na situaciju među albanskim političarima na Kosmetu istakavši da nisu implementirani neki sporazumi koji su postignuti.
Kaže da je Hašim Tači potpuno izolovan i da se svi ostali politički faktori na Kosmetu suprotstavljaju ideji o razmeni teritorija i dogovoru koji ne vodi priznanju Kosova i Metohije.
Najveća prepreka sporazumu, kako kaže, je to što nema konsenzusa među albanskim političarima koji vode međusobnu unutrašnju borbu.
Govoreći o izborima u Republici Srpskoj i navodima o mešanju stranih sila u taj proces, Kesić kaže da se nažalost, to i dalje radi preko ambasade izvan tokova koje sam predsednik SAD određuje.
Još jednom podseća da je Tramp rekao da SAD neće da se mešaju u unutrašnja pitanja zemalja i da nemeću demokratizaciju, međutim, postoje ljudi u administraciji koji pružaju otpor toj njegovoj politici.
Obrad Kesić je ukazao i na Trampov stil pregovaranja navodeći primer Severne Koreje. Kaže da on prvo ide radikalno i zatvara prostor za dogovor računajući da će druga strana imati strah i motivaciju da pokaže fleksibilnost. Zatim, kako dodaje, krenu pregovori i dođe se do situacije kao sada sa Severnom Korejom.
Očekuje i da će na Generalnoj skupštini UN Tramp govoriti i o pitanju Kine i dodaje da će Kina i Rusija biti teme iako predsednici tih zemalja nisu prisutni.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kesić: Ambasada SAD se miješa u izbore u RS mimo Trampa

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2018

VAŠINGTON - Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je, povodom navoda o miješanju stranih sila u izbore u Srpskoj, da "nažalost to i dalje postoji i da se, kada je riječ o Americi, to radi putem ambasade, izvan tokova koje sam američki predsjednik Donald Tramp ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.