Ne haje za bezbednost: Tramp ne uvodi kvote na uvoz uranijuma u SAD

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne haje za bezbednost: Tramp ne uvodi kvote na uvoz uranijuma u SAD

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da neće uvesti kvote na uvoz uranijuma u SAD čime se izbegava mogući trgovinski spor.

Ova odluka ipak nije u skladu sa procenom američkog ministarstva trgovine da upotreba stranog uranijuma izaziva veću zabrinutost po nacionalnu bezbednost.

Odluka je neobična za Trampa koji je upravo ukazivao na rizike po nacionalnu bezbednost i pozivao na restrikcije kada je reč o uvozu stranih automobila i metala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trgovinskim pregovorima, navodi AP.

Ona takođe izaziva kritku republikanaca u državama bogatim energentima.

Uranijum je važna komponenta za američki nuklearni arsenal, podmornice i elektrane.

Prema rečima ministra trgovine Vilbura Rosa, samo pet odsto uranijuma koji je SAD potreban za vojsku i elektroniku pokriva se iz domaće proizvodnje. Ostatak se uvozi iz Rusije, Kine i drugih zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.