Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2019, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadia Murad među zvanicama za godišnji govor predsednika SAD

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, bivša zarobljenica ekstremista u Iraku i pripadnica jazidi manjine danas će uz brojne druge ličnosti prisustvovati govoru o stanju nacije koji će predsednik SAD Donald Tramp održati pred američkim Kongresom.

Po tradiciji, 535 članova američkog Kongresa mogu da biraju svoje zvanice tokom godišnjeg govora američkog predsednika u kome izlaže svoj program i viziju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << budućnasti.

To je prilika za 100 članova gornjeg doma Kongresa Senata i 435 članova Predstavničkog doma da privuku pažnju na pitanja koja su njima značajna.

Predsednik takođe ima pravo da pozove nekoliko ljudi, a to otkriva u poslednjem trenutku.

Republikanac Džef Fortenberi rekao je da je počastvovan što je pozvao Nadiu Murad, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2018. godine.

Republikanski senator Marko Rubio, oštri kritičar venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, najavio je da je pozvao venecuelanskog opozicionara Karlosa Vekija, koga je Huan Gvaido imenovao za novog otpravnika poslova u SAD.

Rubio je u pozivu rekao da očekuje da će Tramp u govoru ponovo naglasiti stav američke administracije prema "tiranskim vođama latinske Amerike" i iskazati svoju podršku narodu Venecuele.

Republikanski senator Tom Tilis pozvao je američkog sveštenika Endrua Bransona, koga su turske vlasti oslobodile u oktobru prošle godine posle godinu i po dana zatvora.

Kroz pozivnice se vide i podele u političkim stavovima između republikanaca i demokrata.

Demokratski senator Ddžef Merkli pozvao je majku i ćerku iz Gvatemale, koje predstavljaju hiljade dece odvojenih od roditelja koji nemaju papire na granici SAD s Meksikom. Albertina Kontreras Teletor i Jakelin Garsija Kontreras bile su odvojene dva meseca 2018. godine.

Republikanci su sa svoje strane pozvali predstavnike policije na granici koji brane politiku borbe protiv ilegalne imigracije.

Posle najduže blokade savezne vlade u američkoj istoriji izazvane uprvo zbog razlika između demokrata i Trampa oko finansiranja zida na meksičkoj granici, više demokrata pozvalo je savezne službenike koji su bili pogođeni tom blokadom, kao što su kontrolori leta.

U publici će biti i Viktorina Morales koja radi bez papira u golf klubu Donalda Trampa u Nju Džersiju.

"Donald Tramp želi da gradi glupe zidove da blokira one iste imigrante koje je eksploatisao da bi izgradio svoju karijeru i svoje bogatstvo", rekla je demokrata Boni Vatson Koulman koja je pozvala Viktorinu Morales.

Dvoje demokrata pozvalo je po jednog transrodnog vojnika, da ukažu na neslaganje s tim što Tramp odbija da dozvoli da transrodne osobe služe vojsku.

Konačno, kao simbol teškoća koje neki u zemlji imaju zbog nedostatka opšteg zdravstvenog osiguranja, demokratska senatorka je pozvala Nikol Smit Holt, majku Aleka, mladog dijabetičara koji je umro 2017. godine zato što nije mogao da plaća doze insulina jer nije imao osiguranje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nadia Murad među zvanicama za godišnji govor predsednika SAD-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2019

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, bivša zarobljenica ekstremista u Iraku i pripadnica jazidi manjine, danas će uz brojne druge ličnosti prisustvovati govoru o stanju nacije koji će predsednik SAD-a Donald Tramp (Trump) održati pred američkim Kongresom. Po tradiciji, 535 članova američkog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.