Na pomolu sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i V. Britanije: TRAMP POSTAVLJA USLOVE! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i V. Britanije: TRAMP POSTAVLJA USLOVE! (FOTO)

Tokom jučerašnjeg dana u sklopu G7 samita britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su o mogućnosti sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i Britanije nakon što Britanija izađe iz Evropske unije

(što bi trebalo biti 31. oktobra ove godine). No, iako Džonson u tom sporazumu vidi "rešenje" za potencijalni "hard Bregzit", juče je nakon sastanka s Trampom ipak upozorio kako je očito da će SAD biti "težak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pregovarač" te kako ne treba žuriti s pregovorima.

Dakako, Bregzit je jedna od glavnih tema aktuelnog G7 samita u Francuskoj. Tramp jeDžonsonu za vreme susreta obećao "veliki trgovinski sporazum", ali dao je do znanja da je isti moguć samo ukoliko Britanija izađe iz EU na način da ne ostane ekonomski vezana s Briselom nekakvim dodatnim (brakorazvodnim) sporazumom.

Biće to poprilično teška odluka za Britaniju, što Džonsonu postaje jasnije. Istakao je juče u razgovoru s novinarima kako bi otvaranje američkog tržišta bila velika prilika za britanske kompanije, no u isto vreme upozorio je kako bi u tom slučaju SAD morao smanjiti svoje "protekcionističke" politike.

- Oni žele taj sporazum u roku od godine dana. Voleo bih i ja, ali to je jako kratak rok - poručio je britanski premijer.

S druge strane Tramp je poručio kako s Britanijom želi potpisati "vrlo velik trgovinski sporazum", ali postoji uslov.

- Želimo vrlo velik trgovinski sporazum, veći nego što smo ikad imali do sad, čim se Britanija riješi EU "sidra" oko svog gležnja - poručio je američki predsednik.

Džonsonu i celoj Britaniji mora biti jasno s kime pregovaraju. Tramp nije ideolog transatlantizma i tzv. "specijalnog odnosa" između Vašingtona i Londona. Ako je Tramp u ičem dosledan, što nije česta pojava, onda je to svakako u njegovoj "Amerika na prvom mestu" politici - što bi mu, uz sve mane, moglo osigurati još jedan mandat iduće godine.

Sve to zna Džonson čije je povremeno izigravanje "klovna" u svrhu njegovog populističkog šarma (kako za koga), no on razume aktuelnu situaciju jako dobro pa je tako odmah juče Trampu za vreme susreta poručio kako se Britanija oštro protivi otvaranju svog javnog zdravstva američkim kompanijama. Takođe je poručio kako u sklopu bilo kakvog trgovinskog sporazuma ne sme biti smanjenja britanskog standarda po pitanju zaštite i dobrobiti životinja (zakon koji se odnosi na tretman životinja u poljoprivredi, lovu, medicinskom testiranju itd.). Ne ističe Džonson ove stavke bez veze, jasno mu je da Tramp već ima u svojoj glavi "zacrtan" okvir sporazuma o slobodnoj trgovini s Britanijom, sporazuma koji će svakako insistirati da Britanija smanji brojne regulacije kako bi američke kompanije mogle lakše ući i ostvariti profit. Podsetimo, Evropska unija ima poprilično stroge zakone kada je reč o uvozu hrane.

- Slede teški pregovori - rekao je Džonson nakon sastanka s Trampom. O čemu su sve tačno razgovarali nije poznato, no čini se kako se Borisov ton pomalo promenio jer pre svega nekoliko dana tvrdio je kako se Britanija uopšte ne mora bojati tzv. "hard Bregzita" pošto uvek može računati na svog velikog prekookeanskog saveznika, SAD.

Sama priroda sporazuma o slobodnoj trgovini gotovo nikada ne ide podjednako "na ruku" svim potpisnicima. Po nekoga će biti bolje, po nekoga gore, a Britanija definitivno nije u situaciji da može SAD-u diktirati uslove sporazuma, štoviše, ako 31. oktobra zaista "ispadnu" iz Evropske unije bez ikakvog sporazuma - što je svakim danom sve izvesniji scenario - moraće doći pred Trampa "na kolenima" tražeći spas, a to je situacija koju Trump obožava!

Sastanak je komentarisao i Tramp ističući kako je Boris "pravi čovek za sprovođenje Bregzita". Itekako, ne čudi da je Tramp bio frustriran bivšom britanskom premijerkom Terezom Mey jer je njoj trgovinski sporazum sa SAD-om bila daleka opcija B te je nastojala pod svaku cenu postići sporazum s EU-om, i to sporazum na temelju kojeg bi se Bregzit zapravo jedva i osetio.

Nakon sastanka Tramp-Džonson objavljena je zajednička službena izjava u kojoj se navodi: "Pokrenuće se radna grupa za specijalni ekonomski odnos (SREWG) s ciljem razvoja tržišno orijentisanih principa rasta i bilateralne saradnje vezano uz modernu ekonomiju 21. veka".

Na putu za francuski Bijaric, Džonson je u razgovoru s novinarima poručio kako je "vrlo, vrlo zabrinut" zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine (koji ponovno eskalira ovih dana) te kako će o tome razgovarati s Trampom. Kasnije su Trampa pitali oseća li pritisak od strane drugih lidera da prekine politiku ekonomske konfrontacije prema Pekingu na šta je rekao: "Ne, uopšte ne". Verovatno i jeste tako - svi bi navodno nešto "rekli" Trampu, ali na kraju niko ne spominje ništa.

Džonson je pak iskreno zabrinut, a nije jedini, zbog trgovinskog rata Vašington-Peking, ističući kako isti može dovesti do slabljenja globalne ekonomije. "Ja želim videti otvaranje globalne trgovine. Želim videti smanjenje napetosti kao i ukidanje tarifa", rekao je Džonson - no, to je poručio dok je sam razgovarao s novinarima, za vreme pak zajedničke novinske konferencije s američkim predsednikom ton mu se sasvim promenio - "Želim ovom prilikom čestitati predsedniku Trampu na svemu što američka ekonomija postiže. Fantastično je to videti!", rekao jeDžonson. Da, dodao je kako umesto "trgovinskog rata preferira trgovinski mir" te kako je Britanija "masivno profitirala kroz 200 godina slobodne trgovine", ali neke oštrije kritike Trampa - pred Trampom - se ne izgovaraju.

Džonson je pak pred početak G7 samita bio kod francuskog predsednika Makrona u Jelisejskoj palati u četvrtak. Nakon sastanka, na kojem je francuski predsednik utvrdio da više nema dovoljno vremena za stvaranje nekakvog novog sporazuma između Britanije i EU, odnosno poručivši Džonsonu da može jedino prihvatiti ono što je trenutno na stolu - Makron je takođe u razgovoru s novinarima Britaniji poslao jedno upozorenje, može se čak reći i vrlo mudro upozorenje - "Bregzit se neće moći nadomestiti trgovinskim sporazumom sa SAD-om. Čak i da je reč o strateškom izboru cena će biti da će Britanija postati američki vazal. Smatram kako to nije ishod koji Boris Džonson želi, kao ni narod Britanije", rekao je Makron.

Verovatno ne želi (iako - ko zna?), ali da se to u završnici može Britaniji dogoditi, može. Koliko god se Britanija ufala u "najposebniji od posebnih" odnosa, činjenica je da na kraju dana SAD sve svoje saveznike tretira u neku ruku kao vazale - takav odnos bio je na snazi i pre dolaska Trampa, no tada je diplomatski jezik bio znatno uglađeniji i takve stvari se nisu iznosile javno. Tramp pak često nema dlake na jeziku i neki su posve šokirani njegovim izjavama i tretmanu američkih saveznika, ali to je jedan te isti tretman koji je već decenijama na snazi, razlika je samo u tome što Tramp kaže ono što drugi misle.

Kada pak govorimo o ekonomiji tu postoji konkretna razlika između njega i (podosta) prethodnih američkih administracija. Njegov protekcionizam i njegovo obožavanje tarifa niko u svetu neće podržati iz jasnog razloga - jer niko od takve američke ekonomske politike neće profitirati, ali ako će profitirati sama Amerika, Trampu je to dovoljno (a i milionima njegovih glasača).

Dobar deo sveta sada je već ušao u fazu kalkulisanja po pitanju čekaju li nas još 5 godina ili 1 godina Trampa. I Boris ima to na pameti zato i kaže da radije ne bi "žurio" s pregovorima oko trgovinskog sporazuma. No, Trampu se itekako žuri - on svakako želi da sve bude gotovo i implementirano u roku od godine dana, taman pred iduće američke predsedničke izbore, kako bi američkim kompanijama slavodobitno poručio: "Evo vam Britanije!"

PRONAĐENO REŠENJE ZA PROBLEM ZAVISNOSTI: Evo kako da tinjedžeri prestanu da konzumiraju ALKOHOL I CIGARETE (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.