NE RAČUNAJTE NA NAS! Tramp je na inauguraciji rekao sve ono čega se Evropa i NATO najviše plaše

Izvor: Blic, 21.Jan.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE RAČUNAJTE NA NAS! Tramp je na inauguraciji rekao sve ono čega se Evropa i NATO najviše plaše

Poruka koju je Donald Tramp poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna: 'Ne računajte na nas!', stoji u analizi uglednog magazina

"Politiko".

- Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, potpomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je američka infrastruktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanemarena propadala, rekao je Tramp u svom inauguracionom govoru.

I pre nego što je stupio na dužnost govorio je kako je NATO "zastareo" i hvalio je ruskog predsednika Vladimira Putina i javno je priznao kako mu nije bitno hoće li Evropska unija preživeti.

U svom govoru nije nijednom rečju ublažio strahove koji se šire Evropom, nije spomenuo ni NATO ni EU.

Najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum s Rusijom koji bi izolovao Evropu. Jedna od teorija je da su Trampovi prioriteti spoljne politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim pretnjama. Države bi mogle početi sklapati nova savezništva unutar regije, što bi moglo stvoriti podele na kontinentu.

Ključni signal za Evropu biće prvi državnički susret Donalda Trampa. Hoće li biti s nekim od evropskih lidera, poput Angele Merkel ili s Putinom? Nemačka kancelarka je ove nedelje izjavila kako bi volela da poseti Trampa u Vašingtonu, ali da još nije pozvana, piše Jutarnji list.

Čak i ako Tramp potvrdi svoju predanost NATO paktu u nadolazećim nedeljama, toliko je poremetio postojeći odnos snaga u regiji da bi bilo potrebno dosta vremena da se ponovno stabilizuje.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.