Mundijal za žene, sećanja na Tjenanmen i Dan D - stvari koje nas čekaju ove nedelje

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundijal za žene, sećanja na Tjenanmen i Dan D - stvari koje nas čekaju ove nedelje

Donald Tramp je u poseti Britaniji, obeležava se godišnjica od razbijanja protesta na Tjenanmenu, kao i 75 godina od Dana D.

Ponedeljak je, počinje nova nedelja i nećemo se praviti da znamo šta će se sve dešavati tokom narednih sedam dana, ali evo pet stvari koje očekujemo.

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija doputovali su u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji.

Trodnevna poseta počinje ceremonijom u bašti Bakingamske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << palate, gde kraljica dočekuje predsednika i prvu damu Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp će se u utorak u Dauning stritu sastati sa britanskom premijerkom Terezom Mej. Ali dolazi u nezgodnom trenutku - Mej od petka neće biti na čelu Konzervativne partije.

Za kraj njegove posete, Tramp, kraljica i princ Čarls trebalo bi da zajedno obeleže godišnjicu jedne od najvećih operacija u Drugom svetskom ratu. Što nas odlično uvodi u...

2) Sećanje na Dan D

Predsednik Sjedinjenih Država će prisustvovati obeležavanju 75 godina od Dana D, jednog od ključnih trenutaka u Drugom svetskom ratu.

Šestog juna 1944. godine, oko 156.000 trupa, mahom britanskih, američkih i kanadskih, iskrcalo se na obalama okupirane Francuske.

Vojska se probila kroz nemačku liniju odbrane i započela napad koji će savezničke snage odvesti sve do nemačke prestonice Berlina.

Procenjuje se da je između 2.500 i 4.000 savezničkih trupa stradalo narednog dana. Oko 9.000 nemačkih vojnika je takođe izgubilo život.

Bio je to najveći amfibijski napad u vojnoj istoriji koji je omogućio saveznicima da poraze naciste.

Ramazanski bajram počinje kada mesec obasja nebo poslednje noći Ramazana.

Počinje u ponedeljak, ali datum može varirati u zavisnosti od zemlje i zajednice, kako neki prate izlazak meseca u Meki, a drugi lokalne prilike.

Nakon nekoliko nedelja posta - bajram je šansa za slavlje. Oko 1.6 milijardi muslimana širom sveta svake godine proslavlja ovaj praznik.

Obeležava se posebnim molitvama i prvim dnevnim obrokom u mesec dana. Najčešće se praznuje u krugu porodice i prijatelja, pa se mnogi muslimani vraćaju porodicama kako bi obeležili ovaj dan.

Više od milion studenata i radnika je 1989. godine okupiralo je Trg Tjenanmen u Pekingu, započevši najveće proteste u istoriji komunističke Kine.

Demonstranti su zahtevali veće slobode i demokratiju. Pokret se proširio na ostale gradove i univerzitete širom države.

Ali nakon šest nedelja mirnih protesta, vlada je brutalno razbila protest.

Na trg su izašli tenkovi, a trupe su otvorile vatru na okupljene demonstrante koristeći pravu municiju.

Kineska vlada nikada nije objavila koliko je demonstranata poginulo, ali se broj kreće od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada.

U utorak se obeležava 30 godina od razbijanja prostesta, ali sva aktivistička obeležavanja događaja su zabranjena, dok je medijsko izveštavanje o ovom događaju u Kini strogo cenzurisano.

Takmičenje u osvajanju ultimativnog fudbalskog trofeja za žene počinje u petak u Parizu.

Engleska i Škotska se nalaze među 24 reprezentacije koje teže da se plasiraju u finale i 7. jula podignu pehar.

Prodato je više 720.000 karata. Ovo je rekordna prodaja koja pokazuje da raste zainteresovanost za prvenstvo.

Amerikanke brane trofej, a i prve su u svetu, ali favoriti su i Nemačka, Holandija i Japan.

Engleska koja je na Svetskom prvenstvu 2015. godine završila na trećem mestu, takođe važi za tim koji može da osvoji titulu. Bez obzira ko na kraju pobedi, možemo da očekujemo dobru dozu uzbuđenja na takmičenju.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet stvari koje treba da znate ove nedelje

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2019

Donald Tramp je u poseti Britaniji, obeležava se godišnjica od razbijanja protesta na Tjenanmenu, kao i 75 godina od Dana D...AFPTramp je upoznao britansku kraljicu tokom poslovne posete u julu prošle godine..Ponedeljak je, počinje nova nedelja i nećemo se praviti da znamo šta će se sve dešavati...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.