Mogu li demokrate u Kongresu da obezbede glasanje poštom?

Izvor: VOA, 17.Avg.2020, 09:36

Mogu li demokrate u Kongresu da obezbede glasanje poštom?

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je članove Kongresa da se vrate sa letnje pauze kako bi glasali o dodatnim finansijskim sredstvima za Poštu SAD - pošto je upravnik Pošte kojeg je postavio predsednik Donald Tramp predložio da se budžet smanji.  Demokrate strahuju da bi smanjen budžet pošte mogao da sabotira proces glasanja poštom na predsedničkim izborima 3. novembra, što je opcija zbog pandemije.  Predstavnički dom će razmatrati predlog zakona kojim se, kako je rekla Pelosi, obezbeđuje normalno funkcionisanje poštanskih usluga. "Pošta je stub naše demokratije i ključna za pojedine usluge poput dostave recepata za lekove, socijalne pomoći, plata, poreza i glasačkih listića za milione Amerikanaca, čak i za one koji žive u najudaljenijim krajevima", rekla je Pelosi.  Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer pozvao je lidera republikanske većine Miča Mekonela da vrati senatore sa letnje pauze kako bi i oni izglasali propis o pošti kojim bi se, kako kaže Šumer, popravila "velika šteta" koju je načinio upravnik Pošte SAD Luis Dedžoj. Dedžoj je inače donor Republikanske partije i čovek kojeg je na to mesto postavio predsednik Donald Tramp. ​ Pelosi i Šumer su pozvali Dedžoja i direktora Pošte Roberta Dankana da svedoče u Kongresu. Predsednik Donald Tramp je ranije, bez dokaza, iznosio tvrdnje da je glasanje poštom nepouzdano i da vodi ka izbornoj prevari. Protekle nedelje je priznao da želi da odloži odobravanje dodatnih 25 milijardi dolara za Poštu SAD kako bi otežao glasanje. Međutim, posle je promenio priču i rekao da će odobriti budžet ako demokrate usvoje paket pomoći za građane zbog koji žele republikanci. "Predsednik je eksplicitno iskazao nameru da manipuliše poštanskim uslugama kako bi onemogućio građanima da glasaju. Vrh Pošte treba da objasni narodu i Kongresu zašto želi da sprovede ovako opasne političke odluke koje prete da ućutkaju glasove milione ljudi, samo nekoliko meseci pre izbora", naveli su u zajedničkom saopštenu Šumer i Pelosi.  Međutim, šef Trampovog kabineta Mark Medouz negirao je da predsednik želi da manipuliše glasanjem.  "Predsednik SAD se neće mešati ni u čije pravo glasa, bilo da se glasa poštom ili na drugi način", rekao je Medouz za CNN. Ali, kazao je i da se Bela kuća pribojava da bi masovno glasanje poštom moglo da odloži rezultate izbora. "Problem je u tome što nećemo znati rezultate istog dana, 3. novembra, možda nećemo znati rezultate mesecima". Devet od 50 saveznih država planira da glasanje bude skoro isključivo poštom. Milioni Amerikanaca u drugim državama imaju tu opciju ako je zatraže. Pojedini analitičari kažiu da nema dokaza da glasanje poštom ide na ruku bilo kojoj stranci, ali upozoravaju da bi opstrukcija takvog načina glasanja mogla da šteti republikancima - čije je biračko telo starije i verovatno bi, zbog pandemije, glasalo poštom, pre nego na biračkom mestu.  
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

TRAMP UVEO ŠTEDNJU U POŠTI DA BI OTEŽAO GLASANJE: Demokrate optužuju predsednika SAD da će uticati na ishod izbora!

Izvor: Kurir, 17.Avg.2020

Predstavnici američke Demokratske stranke pojačali su pritisak na administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog mera štednje u državnoj pošti, čiji je cilj, kako tvrde, otežavanje glasanja putem pošte na novembarskim predsedničkim izborima u SAD.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.