Merkelova o Trampovom postupku: Pomalo deprimirajuće

Izvor: RTS, 11.Jun.2018, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova o Trampovom postupku: Pomalo deprimirajuće

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje sa samita lidera G-7 pomalo je deprimirajuća, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.
"Teško je, ovog puta je razočaravajuće, ali to nije kraj. Ponekad izgleda da američki predsednik misli da samo jedna strana pobeđuje, a svi drugi gube", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Merkelova u nedelju uveče u intervjuu za nemačku televiziju ARD po povratku sa samita G-7, prenosi Blumberg.

Ipak, dijalog sa američkim predsednikom se mora nastaviti i globalno partnerstvo nije okončano, naglasila je Merkelova i dodala da će američko-evropski odnosi nadživeti Trampa.
Rojters prenosi da je Merkelova rekla da će Evropa sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma.
"Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma", rekla je Merkelova.
SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.
Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G-7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Tridoa, za koje AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".
Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je na dvodnevnom samitu G-7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.
Tramp, kojeg AP naziva "plahovitim Amerikancem", objavio je tokom leta za Singapur, gde bi u utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G-7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.
Sve je počelo nekoliko časova ranije, kada je Trido izašao pred novinare i rekao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja.
Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radnicima obe zemlje i naveo da ne bi "uživao" u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.
"Ja ću uvek štititi kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju", poručio je Trido.
Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.
"Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!", napisao je Tramp na društvenoj mreži.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.