Mekonel: Predsednik Tramp isprovocirao nerede kod Kapitola

Izvor: VOA, 19.Jan.2021, 20:31

Mekonel: Predsednik Tramp "isprovocirao nerede" kod Kapitola

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je u Senatu da je predsednik Donald Tramp "isprovocirao" nerede u Kongresu 6. januara.  "Rulji su servirane laži. Isprovocirali su ih predsednik i drugi moćni ljudi", rekao je Mekonel u svom prvom govoru od napada na Kapitol i nereda u kojima je nastradalo petoro ljudi.  Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje je opozvao Trampa po drugi put. Senat tek treba da zakaže suđenje da bi utvrdio da li je Tramp kriv po optužbi za koju ga tereti donji dom Kongresa. Mekonel je prošle nedelje rekao da će saslušati argumente iznete tokom suđenja u Senatu pre nego što odluči kako će glasati po optužnici da je Tramp podstakao pobunu koja je dovela do opsade Kapitola.  Lider demokrata u Senatu Čak Šumer, koji narednih dana postaje lider većine, izjavio je da je Tramp "pretnja našem ustavnom poretku bilo da je na položaju ili nije." Trampov predsednički mandat ističe u sredu, kada novoizabrani predsednik Džo Bajden položi zakletvu. Šumer je dodao da, ukoliko Tramp bude osuđen, Senat će glasati o tome da mu se zabrani da se ponovo kandiduje za predsednika. Republikanski lider Mekonel je u svom obraćanju kolegama iz Senata takođe upozorio da ravnomerna raspodela moći u tom telu ne daje demokratama "mandat za sveobuhvatne, ideološke promene", i upozorio ih da ne pokušavaju da sprovedu velike zakonske reforme.  Demokrate i republikanci će zauzimati po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, kada novi predsednik Džo Bajden stupi na dužnost u sredu. Njegova potpredsednica, Kamala Haris, prema američkom Ustavu, tada ima odlučujući glas u tom telu.   U američkom Senatu u toku su preteresi o potvrdi petoro članova Bajdenovog kabineta. 

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova optužba protiv Trampa: "Izazvao je gomilu"

Izvor: B92, 19.Jan.2021

Lider senatske većine u Američkom kongresu Mič Mekonel optužio je Donalda Trampa da je izazvao mnoštvo svojih pristalica da krenu u napad na Kongres..."Gomilu su izazvali predsednik i drugi moćni ljudi. Ali uprkos tome, mi smo potvrdili izbornu pobedu Džoa Bajdena i Kamale Haris. Imaćemo bezbednu...

Nastavak na B92...

Mekonel: Tramp isprovocirao nerede kod Kongresa

Izvor: Danas, 19.Jan.2021

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je danas u tom domu da je predsednik Donald Tramp "isprovocirao" nerede u Kongresu 6. januara čime je eksplicitno za te događaje okrivio odlazećeg predsednika.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.