Izgladili nesuglasice? Erdogan i Tramp o spornim pitanjima u Siriji

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgladili nesuglasice? Erdogan i Tramp o spornim pitanjima u Siriji

Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o povlačenju vojske SAD iz Sirije i saradnji u toku tog procesa.

Izvori iz Kabineta turskog predsednika su naveli da je Erdogan tom prilikom izrazio zadovoljstvo odlukom SAD o povlačenju iz Sirije, dodajući da je Turska spremna Vašingtonu pružiti svaki vid podrške u vezi s tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pitanjem.

Dvojica lidera su poručila da je važno da bude provedena mapa puta za sirijski Manbidž kako bi se izbegla kriza autoriteta u regionu, dodajući kako ne treba dati priliku nekim faktorima koji žele da spreče sprovođenje odluke o povlačenju iz Sirije.

Tokom razgovora Erdogana i Trampa razmatrano je i pitanje formiranja zone bezbednosti očišćene od terorističkih elemenata na severu Sirije, uvažavajući teritorijalni integritet te zemlje.

Erdogan je Trampu kazao i da Turska nema problema s Kurdima, te da je njen cilj borba protiv ID i Radničke partije Kurdistana, koje prete nacionalnoj bezbednosti njegove zemlje.

Tramp je rekao da želi da sarađuje sa Turskom, kako bi rešili bezbednosne probleme koje ona ima na severoistoku Sirije, prenosi Rojters.

Tramp je takođe naglasio da Turska ne bi trebalo da "zlostavlja" Kurde ili druge nacionalne grupacije koje su bile saveznice SAD u borbi protiv terorističke grupe Islamske države.

Erdogan je poručio da će Turska podržati SAD u toku povlačenja njene vojske, navodi se u saopštenju turskog Predsedništva.

Dva lidera razgovarala su nekoliko časova pošto je Tramp upozorio Tursku da će u slučaju napada na kurdske paravojne formacije u Siriji "uništiti" tursku ekonomiju.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.