Istraga o opozivu otvara se za javnost

Izvor: VOA, 09.Nov.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o opozivu otvara se za javnost

Demokrate u Predstavničkom domu sledeće nedelje pokreću novu fazu istrage o opozivu predsednika Donalda Trampa, rundom javnih svedočenja bivših zvaničnika administracije, koja počinju u sredu. Ti svedoci će pružiti detaljnu sliku o Trampovom navodnom pozivu stranoj vladi da se umeša u izbore 2020.  Posle nedelja svedočenja iza zatvorenih vrata, pretresi na Kapitol Hilu sada će biti otvoreni za javnost. Predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničom domu, kongresmen Adam Šif, vodiće te razgovore sa svedocima, za koje se demokrate nadaju da će građanima Amerike pokazati zbog čega predsednik Tramp treba da bude opozvan.  Prvi će svedočiti jedan od ključnih svedoka demokrata, ambasador Vilijam Tejlor, kome je Šif izrazio podršku.  “On je neko za koga verujem da svojoj zemlji služi na još jedan, vitalan način, time što otkriva neke duboko uznemiravajuće činjenice koje je saznao", rekao je Šif. Tejlor, najviši američki diplomata u Ukrajini, već je rekao kongresmenima da je bilo očigledno da je američka vojna pomoć Ukrajini dovedena u vezu sa saradnjom te zemlje u istrazi Trampovog političkog protivnika, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.  Sledeće nedelje takođe svedoče zvaničnik Stejt Departmenta Džordž Kent, i bivša američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič, koji će kongresmenima pričati o pokušajim da se tradicionalni američki spoljnopolitički kanali zaobiđu, u korist Rudija Đulijanija, predsednikovog privatnog advokata. Republikanci kažu da u centru pažnje treba da bude predsednikov telefonski razgovor sa Volodimirom Zelenskim. "Verujem transkriptu, verujem predsedniku Zelenskom i predsedniku Trampu, i verujem u činjenicu da Ukrajinci nisu ni znali da je pomoć zamrznuta i da Ukrajinci nisu ništa uradili da bi ona bila odblokirana, kada je bila odmrznuta. To su osnovne činjenice, ali tu su i buka i prašina koju diže gospodin Šif, iako suštinski nemaju veze sa tim što se zapravo dogodilo", ocenio je republikanski kongresmen Džim Džordan.  Tramp je proces opoziva u Predstavničkom domu nazvao nepravednim. “Ne bi trebalo da imaju javne pretrese. To je prevara. To je isto kao onaj lov na veštice sa Rusijom", rekao je američki predsednik.  Demokrate, međutim, slede sličnu proceduru koja je primenjena u istragama za opoziv predsednika Ričarda Niksona i Bila Klintona, ističe Elejn Kejmark, analitičarka Instituta Brukings.  “Proces opoziva, u ovom trenutku, je kao proces sa velikom porotom. Oni prikupljaju dokaze, izneće optužbe a republikanci u Predstavničkom domu će svakako imati priliku da opovrgnu te optužbe", objašnjava Kejmark. Formalna optužnica po jednom ili više osnova, mogla bi da se podigne u Kongresu već u decembru, i skoro sigurno bi bila usvojena u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate. Usledilo bi suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci - koje verovatno ne bi završilo uspešno za demokrate, što znači da bi predsednik Tramp ostao na položaju.   
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

UDAR NA TRAMPA DOBIO NOVI OBRT: Demokrate raspravu o opozivu otvaraju za javnosti (VIDEO)

Izvor: Kurir, 09.Nov.2019

Demokrate u Predstavničkom domu sledeće nedelje pokreću novu fazu istrage o opozivu predsednika Donalda Trampa, rundom javnih svedočenja bivših zvaničnika administracije. Ti svedoci će pružiti detaljnu sliku o Trampovom navodnom pozivu stranoj vladi da se umeša u izbore 2020.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.