Ima li Tramp formulu da zaustavi proteste i povrati kontrolu

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 09:04

Ima li Tramp formulu da zaustavi proteste i povrati kontrolu

Amerika se ne smiruje. Sedmi dan traju protesti nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, a predsednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju vojske. Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da bi upotreba vojske bila presedan i prvi put posle Drugog svetskog rata da se vojska angažuje u nekim unutrašnjim pitanjima. Smatra da to ne bi bilo dobro ni za državu ni za samog Trampa, jer bi pokazalo nemogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da kontroliše stvari u zemlji.
Zoran Milivojević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, naveo da je ovo neuspešan kraj mandata Donalda Trampa – od samog početka mandata bio je suočen sa problemima preuzimanja vlasti i borbom sa tzv. dubokom državom, kao i da su ovoga puta i političke i socioekonomske okolnosti uticale na ovo stanje.

Podsetio je da je neposredan povod za demonstracije ubijanje Afroamerikanca i brutalno ponašanje policije. To je revolt koji je doveo do demonstracija, dodao je Milivojević.
"Međutim, treba imati u vidu da je na političkom planu Amerika već duže vreme podeljena država. Ceo mandat Trampa je obeležila ta podeljenost i borba da se nekako to sanira. Drugo, u Americi i dalje postoje rasistički elementi i pojave rasizma i ovo je jedan od elemenata koji se može povezati s tim", rekao je Milivojević i dodao da postoji unutrašnje vrenje na političkoj sceni.
Ukazao je da je nezadovoljstvo izazvalo i to što je 40 miliona Amerikanaca nezaposleno, što je posledica koronavirusa.
"To je stravično i imajući u vidu da je Tramp imao pozitivne rezultate na unutrašnjoj sceni upravo na pitanju zapošljavanja i uspešne ekonomije – ovo je sigurno jedan ozbiljan pad koji utiče na ukupno stanje i sigurno je da su ove demonstracije i rušilački elementi deo i socioekonomskih tenzija koje postoje", objasnio je Milivojević.
Protestuje se u 140 gradova, a najteže je u Vašingtonu i Filadelfiji. Milivojević smatra da je indikativno i interesantno što su najžešći protesti da gradovima koje vode uglavnom ljudi iz Demokratske stranke.
"Imajući u vidu da je pet meseci do izbora, ta podeljenost koja se manifestovala u konfrontaciji između demokrata i republikanaca sigurno da ima elemenata koji su vezani za taj kontekst i za predizbornu kampanju i za nastojanje demokrata da i na ovaj način osnaže svoju poziciju pred izbore", rekao je Milivojević.
Tramp je već upotrebio Nacionalnu gardu i na Tviteru poslao poruku, odnosno zahtev da se pokret Antifa proglasi terorističkom organizacijom.

Milivojević objašnjava da se u samom nazivu vidi antifašistička organizacija koja pripada levoj strani političkog spektra i tretira se kao ultralevica.
"Očigledno da Tramp pokušava na neki način dâ do znanja da je i levica u sve ovo umešana. Direktno ne izriče i ne proziva svoje rivale i Demokratsku stranku, zato što to nije mudro pred izbore, ali daje do znanja da sumnja da tu ima elemenata i toga", naglašava Milivojević.
S obzirom na to da pokret Antifa deluje u celom svetu, Milivojević kaže da je već došlo do prelivanja i u drugim državama, ali da ne očekuje velike posledice.
"Generalno mislim da neće doći do velikih prelivanja u meri u kojoj u Americi dođe do suzbijanja ovoga. Mislim da će Tramp morati u naredna dva-tri dana da pronađe nekakvu formulu i mehanizam da se ovo zaustavi", tvrdi Milivojević.
Podsetio je da je Tramp najavio upotrebu vojske, kao i da je to poslednje sredstvo.
"To je presedan i prvi put posle Drugog svetskog rata da se vojska angažuje u nekim unutrašnjim pitanjima i to ne bi bilo dobro. Kada se angažuje vojska, kada se dođe do takve vrste primene sile, onda je tu pravna država u drugom planu, onda su institucije u drugom planu i mislim da je to za Ameriku i samog Trampa loše, jer bi pokazalo jednu nemogućnost da kontroliše stvari u zemlji", zaključio je Milivojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.