Hamas poziva na intifadu zbog Jerusalima, Hezbolah preti napadima

Izvor: RTS, 07.Dec.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas poziva na intifadu zbog Jerusalima, Hezbolah preti napadima

Palestinska islamska grupa Hamas pozvala je na novi ustanak protiv Izraela nakon što je američki predsednik Donald Tramp Jerusalim proglasio za prestonicu te države.
"Pozivamo i trebalo bi da radimo na pokretanju intifade (ustanka) protiv cionističkog neprijatelja. Neka 8. decembar bude prvi dan intifade protiv okupatora", rekao je lider >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hamasa Ismail Hanijeh u Gazi, prenosi Rojters.

Lider Hamasa je pozvao Palestince, ali i ostale muslimane i Arape, da protestuju protiv odluke SAD i dodao da su svim članovima Hamasa date instrukcije, kao i svim frakcijama te grupe, da se usprotive toj "strateškoj opasnosti" koja ugrožava Jerusalim i Palestince.
Hezbolah je saopštio da podržava novu intifadu, istakavši da je
pojačan otpor protiv Izraela najveći i najbitniji odgovor na odluku SAD.
Podrška novoj intifadi stigla je uprkos činjenici da ni Druga intifada, koja je počela septembra 2000. godine, nije zvanično završena.
 Istaknuta iračka vojska koju podržava Iran, Harakat Hezbolah ej Nudžaba, ranije danas je saopštila da bi odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela mogla da postane "legitimni razlog" za napad na američke snage u Iraku.
"Trampova glupa odluka biće velika iskra za uklanjanje tog entiteta iz organa Islamske nacije i legitiman razlog za napad na američke snage", rekao je lider te grupe u saopštenju.
U međuvremenu, izraelska vojska je navela da su dve rakete lansirane prema Izraelu iz Pojasa Gaze pale unutar te palestinske teritorije.
Na nekoliko lokacija u Izraelu, nadomak Pojasa Gaze, oglasile su se sirene za uzbunu.
Za sada niko nije preuzeo odgovornost za lansiranje raketa.
Američki predsednik u sredu je saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, što je izazvalo burne reakcije međunarodne zajednice, ali i muslimanskih zemalja koje su osudile takav jednostrani potez Amerike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RT: Lider Hamasa pozvao na „novu intifadu pred licem cionista“

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2017

Izvor: Vostok / RT. . Palestinska islamistička grupa Hamas pozvala je na novi ustanak protiv Izraela nakon priznanja američkog predsednika Donalda Trumpa o Jerusalimu kao glavnom gradu jevrejske države.. . "Trebali bi pozvati i trebali bi raditi na pokretanju intifade (ustanak) pred licem cionističkih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.