Tramp ismejao  klimatsku ratnicu ? Američki predsednik tvitao o Tunbergovoj

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp ismejao " klimatsku ratnicu "? Američki predsednik tvitao o Tunbergovoj

Američki predsednik Donald Tramp opisao je na svom nalogu na Tviteru švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg kao "veoma srećnu mladu devojku, koja se raduje svetloj i prelepoj budućnosti".

Trampovu poruku, koja je objavljena nakon strastvenog govora 16-ogodišnje Tunberg na samitu o klimatskom promenama u UN, strani mediji protumačili su kao ismevanje i sarkazam, iako se to ne može jasno zaključiti iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisanog.

"Ona izgleda kao veoma srećna mlada devojka, koja se raduje svetloj i prelepoj budućnosti. To je tako lepo videti!", naveo je Tramp.

On je okačio i link njenog govora i deo izjave, u kojoj je rekla da je svet na pragu masovnog izumiranja, "a sve o čemu vi možete da pričate je novac i bajke o večnom ekonomskom rastu".

Tunberg je na Tampov tvit odogovorila tako što je promenila svoju biografiju na Tviteru opisavši sebe kao "veoma srećnu mladu devojku koja se raduje svetloj i prelepoj budućnosti".

Švedski mediji preneli su da je Tunberg rekla da je bila šokirana kada je videla američkog predsednika na samitu o klimatskim promenama u UN, gde se pojavio na 15-ak minuta.

U javnosti se pojavio i snimak na kojem se navodno vidi kako Tramp ignoriše Tunbergovu. On je prošao pokraj nje u hodnicima UN kada je dolazio na Samit na kojem nije bio najavljen.

Pre nego što su svetski lideri na samitu u UN dali svoja obećanja u vezi sa klimatskim promenama, Tunberg je uputila u ponedeljak emotivan apel i prekor liderima.

"Kako se usudjujete? Ukrali ste moje snove", poručila je u Tunberg, koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, koji su kulminirali globalnim protestima protiv klimatskih promena.

Švedska aktivistkinja osvojila je srca miliona ljudi i privukla mnoštvo pristalica u borbi protiv klimatskih promena zbog prekora koji je u govoru u UN uputila svetskim liderima i putnicima koji lete avionima, ali ju je to možda koštalo Nobelove nagrade za mir, prenosi Rojters.

Tunberg, jedna od malobrojnih čije su nominacije objavljene pre ceremonije dodele Nobela, a koja će biti održana u oktobru, favorit je kladionica za osvajanje te nagrade. Ako bi je osvojila, 16-ogodišnja Tunberg postala bi najmlađi dobitnik nagrade vredne 930.000 dolara koja je, između ostalog, otišla u ruke nekadašnjih lidera Južnoafričke Republike, SAD i S S SR-a, Nelsona Mandele, Džimija Kartera i Mihaila Gorbačova.

Ona bi, takođe, postala prva dobitnica nagrade za rad u oblasti zaštite životne sredine od 2007. godine, kada je su nagradu podelili američki potpredsednik Al Gor i Međuvladin panel o klimatskim promenama zbog podizanja svesti o toj temi.

Međutim, mladost, otvorenost i konfliktni pristup Tunbergove, koji su je proslavili širom sveta, predstavljaju izazov za norveški Nobelov komitet. I dok liberali gledaju na nju kao na hrabru tinejdžerku koja govori istinu o klimatskim promenama, desničarski kritičari nazivaju je lažovom i licemerom, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.