Bolton: Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton: Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je glavne pravce politike zemlje o afričkom kontinentu, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton.
„Predsednik je juče odobrio strategiju, a ona stupa na snagu odmah“, rekao je Bolton u Fondaciji Heritidž u Vašingtonu, gde je predstavio novu strategiju SAD-a o Africi. On je istakao da će jedan od ključnih elemenata strategije biti prelazak na ciljanu pomoć afričkim zemljama i poboljšanje efikasnosti takve pomoći u slučaju odbijanja neefikasnih izdataka. Bolton je dodao da Tramp planira i da revidira politiku prema afričkim zemljama, proglašavajući Rusiju i Kinu pretnjom za američke interese na ovom kontinentu, prenose mediji. „Veliki konkurenti, tačnije Kina i Rusija, brzo šire svoj finansijski i politički uticaj Afrikom. One su namerno i agresivno usmerile svoje investicije na region kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama“, objasnio je Bolton. „Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi, ugrožava finansijsku nezavisnost afričkih zemalja, koči mogućnosti za američke investicije, ometaju američke vojne operacije i predstavljaju značajnu pretnju američkim nacionalnim interesima u oblasti bezbednosti“, naglasio je Bolton, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, u periodu 2016-2017. direktne investicije Kine iznosile su 6,4 milijarde dolara. „Kina koristi mito, sporazume OPEK-a i strateško korišćenje dugova kako bi afričke zemlje držala kao taoce prema željama i potrebama Pekinga“, rekao je Bolton. „Širom kontinenta Rusija koristi svoje političke i ekonomske veze bez dužnog poštovanja prema vladavini prava i transparentnom upravljanju. Ona nastavlja da prodaje oružje i energente u zamenu za glasove (afričkih zemalja) u UN, koji drže na vlasti ’moćnike‘, podriva mir i bezbednost i radi u suprotnosti sa istinskim interesima naroda Afrike“, istakao je Bolton. On je dodao da takvi potezi Rusije i Kine predstavljaju „suštinsku pretnju američkim nacionalnim interesima“. On je istovremeno primetio da, za razliku od Rusije i Kine, jedina stvar koju Sjedinjene Američke Države traže od svojih partnera u Africi je „reciprocitet, ali ne potčinjavanje“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.