Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Avg.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abasov portparol osudio plan o širenju suvereniteta Izraela

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, ocenio je danas da je svaki potez koji podriva "prava Palestinaca nepraveden i nelegitiman", nakon izveštaja da premijer Izraela Benjamin Netanjahu teži da predsednik SAD Donald Tramp javno podrži širenje izraelskog suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

izraelski mediji su ranije objavili, pozivajući se na anonimne zvaničnike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Netanjahuovom kabinetu, da on pokušava da dobije takvu podršku pre parlamentarnih izbora 17. septembra.

"U odgovoru na izveštaje koje su objavili neki mediji i izvori da Vašington može obezbediti Netanjahuu poklon da mu pomogne u postizanju uspeha na predstojećim izraelskim izborima, Nabil Abu Rudejne je rekao da svaki potez koji narušava palestinska prava ili međunarodno pravo jeste nepravedan i nelegitiman", javila je zvanična novinska agencija Palestinske uprave Vafa (Wafa).

Abu Rudejne nije pomenuo na koji izveštaj misli ali je jedan anonimni zvaničnik iz Abasovog kabineta u telefonskom razgovoru potvrdio da je to reagovanje na izveštaj u listu na hebrejskom jeziku "Zman Izrael".

Portparol u Netanjuhuovom kabinetu u međuvremenu je izjavio da je izveštaj "netačan", a Ambasada SAD u Izraelu je odbila da ga komentariše.

Netanjahu je nedavno izrazio podršku za proširenje suvereniteta Izraela na delove Zapadne obale, podsećaju izraelski mediji.

Abasov portparol je upozorio da bi takav potez Izraela "imao opasne posledice nakon Trampove deklaracije da je Jerusalim izraelski glavni grad i nastavka upada jevrejskih naseljenika i ekstremista u blagoslovenu džamiju al-Aksa", prenela je Vafa.

Trampova administracija izazvala je gnev palestinskog rukovodstva priznanjem Jerusalima kao samo izraelskog u decembru 2017. godine, pa potom preseljenjem Ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, ukidanjem pomoći Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA) i zatvaranjem predstavništva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu.

Abu Rudejne je rekao i da bi primena suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali bila "ravna igranju s vatrom", ocenivši da se time ne bi "uspostavilo nikakvo pravo ni realnost".

Palestinsko rukovodstvo planira osnivanje države Palestine s istočnim Jerusalimom, na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Ono takođe, kao i veći deo međunarodne zajednice, smatra jevrejska naselja nelegalnim.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi preko 600.000 Jevreja među skoro tri miliona Palestinaca.

Pre izraleskih izbora u aprilu Tramp je priznao i izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koju je Izrael osvojio od Sirije, takođe u Šestodnevnom ratu, i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.