Šest stvari koje bi trebalo da znate o NIN-ovoj nagradi

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje bi trebalo da znate o NIN-ovoj nagradi

U ponedeljak će biti obajvljeno kome će pripasti NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2019. godini. U najužen izboru ostalo je pet naslova, a među čitaocima vlada uobičejena euforija i svi imaju favorite. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o NIN-ovoj nagradi.

Tradicija duga 66 godina 
NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Koreni".
Ko su dobitnici  
Oskar Davičo je trostruki laureat, a nagradu su dva puta dobili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.  Davičo je jedini koji je nagradu dobio dvaput uzastopno. 
Dobitnice nagrade
Nagrada je do sada samo pet puta dodeljena spisateljicama – Dubravki Ugrešić, Svetlani Velmar Janković, Grozdani Olujić, Gordani Ćirjanić i Ivani Dimić.
Pauza 1959.  
Nagrada nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta.
Ko je vratio nagradu
NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za "Peščanik", i Milisav Savić, koji je to priznanje dobio 1991. godine za "Hleb i strah".
Ko donosi odluku
O dodeli nagrade odlučuje žiri većinom glasova svojih članova. Najuži izbor za 2019. godinu objavljen je u sredu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.