Prvi čovek oskarovca Damijana Čazela otvara festival u Veneciji

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvi čovek" oskarovca Damijana Čazela otvara festival u Veneciji

Projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend", večeras počinje 75. Filmski festival u Veneciji.

Čazel, koji je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, izjavio je da je njegov novi film o "Mesecu i kuhinji", aludirajući na to da mu je cilj bio da prikaže ličnu stranu epskog putovanja kada je Nil Armstrong, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << član misije Apolo 11, 1969. godine prvi kročio na Mesec.

"Prvi čovek" je jedan od 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike koji će se takmičiti za "Zlatnog lava", a odluku će doneti žiri kojim predsedava reditelj Giljermo del Toro, prošlogodišnji venecijanski pobednik i dobitnik Oskara za ostvarenje "Oblik vode".

Na popularnoj "Mostri" biće prikazani filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih, a jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu jeste Australijanka Dženifer Kent sa dramom "The Nightingale".

U Veneciji će van konkurencije biti prikazan i dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" (El Pepe: Una vida suprema) o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki.

Kratki igrani film "Strano telo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu "Horizonti", a u program "Nedelja kritike" uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.