Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 09:34

Preminuo bečki slikar poreklom iz Vršca Robert Hamerštil

Slavni austrijski slikar poreklom iz Srbije Robert Hamerštil, preminuo je juče u 87. godini života, u bolnici u Beču.
Robert Hamerštil umetnik je čija platna krase prestižne galerije, jedan od umetnika koje je bečki Muzej "Leopold" uvrstio u svoju stalnu postavku pored Gustava Klimta, Egona Šilea i Oskara Kokoške.

Rođen je 1933. godine u Vršcu, motivi rodnog grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << često su bili na njegovim slikama.
Počasni je član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, a od 2010. i počasni građanin grada Vršca.
Rodnom gradu poklonio je stotinak svojih vrednih dela, a izložena su u muzeju u selu Gudurica pored Vršca, rodnom mestu Hamerštilove majke.
Prema više navoda u literaturi "jedan od vodećih slikara i grafičara u svetu danas", imao je više od 120 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Izlagao je u najpoznatijim svetskim galerijama.
Njegova dela su u vlasništvu najpoznatijih muzeja i galerija Evrope i Severne Amerike.
Dobitnik je više od 20 izuzetno visokih nagrada i priznanja u Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Srbiji, Italiji, Vatikanu, Poljskoj. Izuzetno je bio vezan za Vršac i Vojvodinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo bečki slikar srpskog porekla Robert Hamerštil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020

Austrijski slikar srpskog porekla Robert Hamerštil, preminuo je u ponedeljak u Beču u 87. godini života...Hamerštilova dela krase prestižne galerije, a jedan je od umetnika koje je bečki muzej Leopold uvrstio u svoju stalnu postavku pored Gustava Klimta, Egona Šilea i Oskara Kokoške...Rođen...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.