Preminula Indijanka koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara

Izvor: B92, 03.Okt.2022, 08:40

Preminula Indijanka koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara

Glumica Sačin Litlfeder koja je u ime Marlona Branda odbila Oskar zbog uloge u filmu "Kum", umrla je u 76. godini.

Vest je saopštila Američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Glumica Sačin Litlfeder bolovala je od raka dojke.

U avgustu ove godine od ove institucije dobila je izvinjenje posle 50 godina.

Naime, pripadnica Apača Sačin Litlfeder izašla je na binu na dodeli Oskara 1973. godine kako bi objasnila da glumac Marlon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brando ne želi da primi ovu nagradu zbog načina na koji se u filmovima prikazuju Indijanaci, a američka Akademija filmske umetnosti i nauke uputila joj je izvinjenje za zlostavljanje koje je posle toga pretrpela.

Džon Vejn kipteo od besa – Holivud ispravlja nepravdu od pre 50 godina VIDEO

Sačin Litlfeder je izjavila da nije verovala da će doći dan kada će joj se Akademija izviniti. Dodala je da je duboko ohrabrujuće videti koliko se toga promenilo od vremena kada je pre 50 godina javno odbila da primi Oskara u ime Marlona Branda zbog načina na koji se u holivudskim filmovima prikazuju Indijanaci.

Šta se desilo te noći na dodeli Oskara?

Kada je Marlon Brando 1973. godine osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Kum, Litlfeder je u indijanskoj haljini i mokasinama od jelenske kože izašla na scenu kao prva Indijanka koja je to učinila na dodeli najprestižnije filmske nagrade na svetu.

U govoru koji je trajao 60 sekundi, objasnila je da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog "načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta".

Ceo govor: Šta je Malo Pero rekla na dodeli Oskara da zasluži šikaniranje dugo 50 godina? VIDEO

Pojedine zvanice u publici tada su je izviždale, a prema rečima svedoka, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa.

Litlfeder je rekla da je zbog svog kratkog istupanja na ceremoniji dodele Oskara te 1973. godine bila izložena višegodišnjoj dikriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminula indijanska glumica koja je u ime Branda odbila Oskara

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2022

Sačin Litlfeder, indijanska glumica i aktivistkinja koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara za "Kuma", umrla je u 75. godini, objavila je Akademija filmskih umetnosti u nedelju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.