Palestinski aktivisti: Nominovani za Oskara da odbiju put u Izrael

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski aktivisti: Nominovani za Oskara da odbiju put u Izrael

Palestinski aktivisti za ljudska prava apelovali su danas na kandidate za Oskara da ne prihvate vaučere od Izraela u poklon paketu koji se daje nominovanima za tu nagradu, javljaju palestinski mediji.

Izraelsko Ministarstvo turizma smatra da je luksuzni, plaćeni, desetodnevni put u Izrael šansa da trendseteri podele utiske o poseti sa "milionima obožavalaca i sledbenika" na društvenim mrežama.

Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vaučer pokriva let avionom u prvoj klasi i hotelske troškove za dve osobe. Izraelski list Haarec je objavio da je taj put najskuplji poklon u paketu koji vredi 200.000 dolara.

Vaučere će dobiti 26 glumaca i režisera, kandidata za Oskara i domaćin ceremonije dodele, a ukupna vrednost im je 1,5 miliona dolara.

Omar Barguti iz palestinskog BDS nacionalnog komiteta, najveće koalicije organizacija palestinskog civilnog društva, koja predvodi međunarodni Pokret bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela, izrazio je nadu da će "nominovani za Oskara poći moralnim putem odbijanja propagandnog poklona".

"Izrael očajnički pokušava da se bori protiv povećane međunarodne izolacije mitom i zastrašivanjem, umesto okončanjem okupacije i aparthejda", rekao je Barguti, istakavši da u Pojasu Gaze zbog opsade Izraela vlada prava glad, a ne Igre gladi (Hunger Games), aludirajući na američki avanturistički film, prenosi Novinska mreža Palestina (Palestine News Network).

Podsetio je takođe da je Martin Skorseze, jedan od osnivača udruženja Filmadžije ujedinjene protiv aparthejda, osnovanog u znak protesta protiv rasističkog režima u Južnoj Africi 1980-ih godina.

"Palestinski umetnici i građansko društvo očekuju od ličnosti u Holivodu da postupe po savesti, odbijajući da daju svoje ime očajničkim pokušajima Izraela da sakrije ratne zločine i rasizam protiv palestinskog naroda", istakao je Barguti.

Po njegovoj oceni predloženo putovanje ima za cilj da "stvori utisak da je okupirani Istočni Jerusalim, uključujući stari grad, deo Izraela, uprkos činjenici da ga UN i SAD priznaju kao okupiranu teritoriju".

On je takođe rekao da vesti o odluci da se pokloni propagandni put u Izrael stižu u jeku skandala nazvanog "Oskar je tako beo", zaključivši da "saveznišvo Akademije (filmskih umetnosti i nauka) s Izraelom još više narušava njen imidž u odnosu na rasizam".

Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije nastao je 2005. godine i teži slobodi pravdi i jednakosti u skladu s međunarodnim pravom, navode palestinski mediji. Agencija za kreditni rejting Mudis je upozorila da bi izraelska ekonomija mogla da pretrpi štetu ako taj pokret ojača.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.